Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Po útoku na Ukrajinu koruna prudce ztrácí k euru i dolaru

Aktualizováno: Po útoku na Ukrajinu koruna prudce ztrácí k euru i dolaru
„Napětí bude klesat jen velice pomalu. To půjde proti koruně,“ uvedl Jiří Cihlář z Next Finance (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Česká měna dnes ráno spadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce. Pražská burza spadla po ruském útoku na Ukrajinu nejníže od počátku listopadu.

(AKTUALIZOVÁNO, 12:20) Pražská burza po útoku Ruska na Ukrajinu dnes spadla nejníže od počátku loňského listopadu. V poledne index PX proti středečnímu závěru ztrácel víc než čtyři procenta a pohyboval se kolem 1346 bodů. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Hned po otevření burza sestoupila o téměř 2,5 procenta a brzy začala ztráty mazat. Pak se ale připojila k propadu západoevropských akciových trhů. Kolem poledne víc než 9,5 procenta ztrácela Erste Bank a téměř osm procent Komerční banka. Vzhůru naopak zamířily akcie České zbrojovky, vzrostly o víc než 1,5 procenta.

(9:20, původní zpráva) Česká měna dnes ráno spadla k euru i dolaru na nejslabší úrovně za dva měsíce, ztrácí desítky haléřů.  K euru se dostala nad 25 Kč/EUR, vůči dolaru nad 22,20 Kč/USD. Vyplývá to z informací na serveru Patria Online.

K euru česká měna ztrácí proti středečnímu závěru víc než 40 haléřů, vůči dolaru víc než 50 haléřů. „Napětí bude klesat jen velice pomalu. To půjde proti koruně,“ uvedl Jiří Cihlář z Next Finance.

Investoři korunu řadí mezi riziková aktiva a tradičně oslabuje, pokud na trhu vládne nejistota. Podobně slabá jako nyní česká měna byla naposledy koncem loňského prosince.

Ruský prezident Vladimir Putin dnes ráno oznámil, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu, uvedly agentury. Moskva prý nemůže tolerovat hrozby, které přicházejí z Ukrajiny a cílem operace bude ochrana lidských životů. V řadě ukrajinských měst včetně Kyjeva jsou slyšet výbuchy, uvádí ukrajinská agentura Unian.

Ruské síly ve čtvrtek zahájily vzdušné údery na cíle po celé Ukrajině, tamní úřady oznámily také začátek pozemní invaze přes ruskou i běloruskou hranici.

Evropské akcie zahájily dnešní obchodování výrazným propadem, panevropský index STOXX Europe 600 odepisoval přes tři procenta a dostal se nejníže od loňského jara. Trh reaguje na oznámení ruského prezidenta Vladimira Putina, že dal svolení ke speciální vojenské operaci na ukrajinském Donbasu.

Krátce před 09:30 SEČ index počáteční ztrátu zmírnil zhruba na 2,8 procenta a pohyboval se kolem 441 bodů. Předtím ztráty činily více než 3,2 procenta. Indikátor sleduje vývoj na burzách v 17 zemích Evropy, včetně například Británie a Polska.

Pozastavená moskevská burza

Moskevská burza přerušila obchodování na všech trzích. Uvedla to dnes ráno na svém webu skupina MOEX, která provozuje moskevskou burzu, s tím že obnovení obchodování oznámí později. Rubl se poté, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil ozbrojenou invazi na Ukrajinu, propadl nejníže od roku 2016.

Ruské akcie už v posledních dnech v reakci na eskalaci napětí na východě Ukrajiny prudce oslabovaly. Investoři se jich zbavovali v obavě ze sankcí ze strany západních zemí na ruskou ekonomiku.

Rubl dnes ráno kolem 5:00 SEČ ztrácel vůči dolaru 3,6 procenta na 84,0750 USD. K euru se rubl propadl o 3,9 procenta na rekordní minimum 95,2425 eura. Poté bylo obchodování rychle pozastaveno.

Zatímco je obchodování na moskevské burze uzavřené, ruské banky prudce zvyšují směnné kurzy. Alfa Bank nabídla nákup dolarů za 91,44 a eur za 101,11 rublu. Největší ruská banka Sberbank podle agentury Ria Novosti nabízí za euro 116 rublů. Na mezibankovním trhu se rubl propadl o 10,5 procenta a je nejslabší v historii.

Zdroje: