Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 0°C Polojasno

Ukrajina přerušuje diplomatické vztahy s Ruskem

Ukrajina přerušuje diplomatické vztahy s Ruskem
Prezident vyzval všechny Ukrajince, kteří jsou připraveni bránit vlast před ruskými silami, aby se přihlásili - slíbil zbraně všem, kdo o ně stojí | zdroj: Profimedia

Ukrajina přerušuje diplomatické vztahy s Ruskem, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poté, co ruská vojska ráno napadla jeho zemi.

Podle ukrajinské hlavy státu utrpěl nepřítel vážné ztráty. Prezident dále podle agentury Reuters vyzval všechny Ukrajince, kteří jsou připraveni bránit vlast před ruskými silami, aby se přihlásili - slíbil zbraně všem, kdo o ně stojí. Zelenskyj také apeloval na občany, aby darovali krev.

Obyvatele Ruska pak ukrajinská hlava státu vyzvala, aby vyšli do ulic protestovat proti dnes zahájenému ruskému útoku, píše server RBK Ukrajina. Na své známé z řad ruských blogerů se Zelenskyj obrátil prosbou, aby zveřejňovali pravdivé informace o situaci na Ukrajině a předávali je Rusům.

Rusko ve čtvrtek zahájilo invazi na Ukrajinu, která je největším útokem jednoho státu proti druhému v Evropě od druhé světové války, poznamenala agentura Reuters.

Zdroje: