Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Setkání Bidena a Putina není v plánu. Bude to možné, až Moskva sníží napětí, uvedl Bílý dům

Setkání Bidena a Putina není v plánu. Bude to možné, až Moskva sníží napětí, uvedl Bílý dům
O možném summitu mezi Bidenem a Putinem se jednalo v posledních dnech. Oznámení, že Rusko uznává separatistické republiky na východě Ukrajiny, ale výrazně zvýšilo napětí mezi Ruskem a západními zeměmi | zdroj: Profimedia

Summit mezi americkým prezidentem Joem Bidenem a jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem není v plánu.

Uvedl to v úterý Bílý dům. Setkání obou státníků bude podle něj možné, až Rusko sníží napětí na Ukrajině.

„V tuto chvíli to určitě není v plánu,“ uvedla podle agentury Reuters mluvčí Bílého domu Jen Psakiová o případné vrcholné schůzce mezi Bidenem a Putinem. Spojené státy ale úplně nezavírají dveře diplomacii, dodala Psakiová.

Americký prezident Biden v úterý oznámil řadu sankcí, jež reagují na ruské uznání separatistických oblastí na Ukrajině a vyslání ruské armády do Donbasu. Biden to označil za začátek ruské invaze na Ukrajinu.

Schůzku se svým ruským protějškem v úterý zrušil americký ministr zahraničí Antony Blinken. Podle něj setkání se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem po začátku ruské invaze nedává smysl.

„Pokud Moskva změní přístup, tak jsem připraven vést jednání,“ uvedl Blinken. Rusko také varoval, že při každém zvýšení napětí přijdou ze strany USA i nové sankce.

O možném summitu mezi Bidenem a Putinem se jednalo v posledních dnech. S nabídkou přišel francouzský prezident Emmanuel Macron, který se snažil setkání zprostředkovat.

Pondělní oznámení, že Rusko uznává separatistické republiky na východě Ukrajiny, ale výrazně zvýšilo napětí mezi Ruskem a západními zeměmi.

Zdroje: