Dnes je úterý 16. dubna 2024., Svátek má Irena
Počasí dnes 11°C Občasný déšť

Pitron: Kocáb nikoho nevybíral, signatáři výzvy mohli nominovat klidně i Zemana

Pitron: Kocáb nikoho nevybíral, signatáři výzvy mohli nominovat klidně i Zemana
Jakub Pitron (vpravo) a Robert Pecka (vlevo). Autor snímku Tomáš Kozel | zdroj: Facebook

Kroměřížská výzva vybírá peníze od veřejnosti a chystá se na finální výběr prezidentského kandidáta. Má však její kandidát šanci porazit Miloše Zemana? A není celá výzva jen pokusem malé skupiny elit zasáhnout do prezidentského klání, o jehož vítězi by však měli rozhodovat všichni občané? I na to jsme se zeptali v rozhovoru Jakuba Pitrona, jednoho ze zakladatelů Kroměřížské výzvy.

Proč jste založili Kroměřížskou výzvu?

Já bych jen upřesnil, že nejsem zakladatelem. K výzvě jsem se připojil asi týden po jejím spuštění, tedy asi v květnu 2016. K založení výzvy vedly tři hlavní motivy. Prvním byla samozřejmě nespokojenost s aktuálním prezidentem. Nejde o jeho jméno, ale o jeho činy. A to bych rád zdůraznil: Kdyby se takto choval a jednal například prezident Havel, budu stejně naštvaný a budu hledat vhodnějšího kandidáta.

Druhá věc byla snaha, abychom se vyhnuli situaci, která nastala právě při loňské volbě. Tehdy se mezi sebou takříkajíc "vymlátili" kandidáti, kteří k sobě měli ideově blízko. Třetí motiv byla snaha propojit občany napříč republikou, kteří mají podobné hodnoty a myšlenky.

Jak vlastně vznikal onen seznam kandidátů?

V našem seznamu bylo 25 jmen. Ta jména jsme získali tak, že každý signatář výzvy mohl napsat jakékoliv tři kandidáty na prezidenta. Nebylo to ničím omezené, mohli napsat kohokoliv. Na základě této ankety, která mimochodem probíhá dodneška, jsme sestavili seznam prvních 25 jmen, která dostala nejvíce hlasů od signatářů. My jsme pak jednotlivé osobnosti začali postupně oslovovat, zda mají zájem kandidovat, nebo o tom alespoň uvažují.

V tomto seznamu byly jak osobnosti, které vůbec neměly zájem kandidovat, tak ty, které zájem měly nebo o tom uvažují. Takže se v seznamu objevil třeba Marek Eben, který ale řekl, že kandidovat v žádném případě nechce, nebo generál Petr Pavel, který nemůže kvůli svému angažmá v NATO. Pak třeba pan Horáček, který kandidovat chce, ale chce si kampaň dělat sám podle sebe a nechce se zapojovat do aktivit Kroměřížské výzvy. A pak kandidáti, kteří kandidaturu zvažují.

Na vašich webových stránkách máte nyní čtyři jména, to jsou ti, kteří zbyli?

Tak bych to neřekl. Je pravda, že nyní máme tato čtyři jména – Petr Kolář, Jiří Pospíšil, Marek Hilšer a Pavel Fischer. Tito lidé zvažují kandidaturu, Marek Hilšer už dokonce před půl rokem kandidaturu oznámil, a současně mají zájem o spolupráci s naší iniciativou. Ovšem jednáme ještě s dalšími a není vyloučeno, že přibudou ještě další jména.

Vy ale chcete najít jednoho kandidáta, je to tak?

Ano, cílem je najít jednoho hlavního kandidáta, kterého výzva podpoří. My bychom na přelomu května a června chtěli udělat celostátní setkání signatářů výzvy, bude to něco jako prezidentské primárky. A tam budou signatáři hlasovat a vybírat, kterého kandidáta by chtěli jako hlavního. Tam se nám vyprofiluje konkrétní jeden kandidát.

Kandidát z klubu elitářů?

Co říkáte na častou námitku, že jste jen elitářský klub hledající svého kandidáta, který by mu na Hradě nejvíce vyhovoval?

To samozřejmě není pravda. Je potřeba ještě jednou připomenout mechanismus výběru. Není to tak, že někoho vybral pan Kocáb nebo paní Marvanová. Každý signatář, a dnes jich je už 11 000, po registraci obdržel dotazník, ve kterém vyplnil tři jména dle svého vlastního uvážení. Otázka zněla: koho chcete za prezidenta a následovaly tři volná pole.

Zakladatelé výzvy nikoho nevybírali, ani nikoho nenominovali, je to kolektivní výběr tisíců signatářů. Kroměřížská výzva je spíše servisní organizace, která umožňuje všem těmto lidem, aby se rovnoměrně podíleli na iniciativě.

Takže když tvrdíte, že žádný předvýběr neexistoval a lidé mohli nominovat kohokoliv, tak se mohl do nominace dostat i Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek. Mohlo se to stát?

Ano, teoreticky by mohl být v nominaci klidně i Miloš Zeman. Ale jen teoreticky, protože my také vycházíme z priorit a idejí Kroměřížské výzvy. Náš kandidát by měl být v zahraniční politice prozápadní, měl by být pro setrvání v Evropské unii a NATO, takže tam by byl problém s postoji Miloše Zemana.

Říkám otevřeně, že jsme nikoho z navrhovaných kandidátů neškrtali, ale na druhou stranu, máme určité hodnoty popsané v Kroměřížské výzvě a ty jsou pro nás zásadní. Pokud by se mezi nimi objevil Miloš Zeman s jeho stávajícími názory, museli bychom se tím velmi vážně zabývat. Naštěstí se to nestalo, Miloš Zeman se neobjevil mezi 25 nejfrekventovanějšími jmény, takže jsme to řešit nemuseli.

A jedenáct tisíc lidí jakožto volitelů, není to přece jenom trochu málo? Reprezentativní vzorek to určitě nebude…

Nemyslím si, že by to bylo malé číslo. Vezměte si, že politické strany mohou nominovat svého kandidáta. Přitom taková TOP 09 a ANO mají dohromady šest tisíc členů. My máme dvojnásobek. Takže určitě legitimitu máme. A ve výsledku nakonec rozhodnou voliči v prvním a druhém kole voleb.

Výběr peněz jako zkouška sympatií

Vybíráte nyní peníze od veřejnosti a sympatizantů na serveru Hithit, proč jste sáhli po této možnosti?

My jsme doposud aktivity výzvy financovali z drtivé většiny z vlastních zdrojů. Teď jsme se rozhodli požádat veřejnost, aby se do toho zapojila, aby nám pomohli. Sekundárně je to také způsob, jak zjistit, zda naši sympatizanti opravdu stojí o naši iniciativu. Jestli mají chuť a vůli udělat také něco navíc.

Vytvořili jsme kampaň na Hithitu a v rámci té kampaně vybíráme milion korun na fungování Kroměřížské výzvy. V tuto chvíli se nám požadovanou částku podařilo mezi příznivci vybrat a chtěl bych jim za to velmi poděkovat. Mimochodem naše kampaň je jedna z nejúspěšnějších na tomto crowdfundingovém portálu. Přispělo nám 1630 lidí, což je třetí největší počet na Hithitu a jde o šestou nejvyšší částku. Takže odezva je velmi dobrá.

Podobně jako vy se do hledání prezidenta pustil Karel Janeček, jak se díváte na jeho snahu?

Snahu Karla Janečka rozhodně vítáme. Jsou však mezi námi rozdíly v přístupu. My spíše stavíme na hodnotách, zatímco Karel Janeček reflektuje nálady napříč společností. Oba dva přístupy mohou vedle sebe koexistovat. Zajímavé je, že když se podíváte na prvních dvacet lidí, kteří jsou u Karla Janečka, tak drtivá většina z nich byla i na tom našem původním seznamu.

My už jsme o krok dál, protože my jsme ty lidi oslovili a víme, kdo z nich kandidovat chce a kdo ne. Například Janečkovo první jméno na seznamu je Šimon Pánek, který nám řekl, že kandidovat z největší pravděpodobností nebude. Samozřejmě je ještě daleko do konce a pořadí se i u Karla Janečka bude ještě měnit.

Jak porazit Zemana

Je vůbec možné podle vás porazit Miloše Zemana a jak by to měl váš kandidát udělat, aby se mu to podařilo?

Určitě porazit jde, pokud tedy vůbec bude kandidovat. Miloš Zeman má nějakých 20 procent skalních voličů, které nelze ničím ovlivnit. Ti ho budou volit vždycky. Ale dalších 80 procent je možné přesvědčit. Tím neříkám, že nám všichni fandí, ale nejsou naprosto pevně rozhodnuti ve své preferenci.

Většina národa se bude teprve rozhodovat. Aby kandidáti uspěli, budou muset reflektovat regionální a sociální témata. Náš kandidát bude muset být schopen prodat pozitivně naše členství v Evropské unii. Když se podíváme na čísla, tak vidíme, že ekonomicky se průměrnému obyvateli unie daří nesouměřitelně lépe, než průměrnému Rusovi nebo Číňanovi. Akorát tato fakta nechtějí politici říkat a raději do EU kopou.

Náš kandidát bude muset umět tato témata komunikovat. Podobně je to s tématem uprchlíků. Dnes už snad není nikdo, kdo by říkal, že je všechno v pořádku, co se týče uprchlické krize. Nikdo neříká: vezměme všechny. Dnes všichni chápou, že integrace musí být rozvážná. Doba toho bezbřehého optimismu už skončila, ten není už snad u nikoho. Bojujme proti nezodpovědné integraci a mějme nad celým procesem kontrolu.

Jak se díváte na kandidaturu Michala Horáčka? Zdá se být horký favorit, vaši podporu ale odmítl…

Pan Horáček teď není pro nás téma. Bude ještě muset sbírat 50 000 podpisů, a zbývá rok do voleb, takže teď ještě není možné vůbec říct, že je to nějaký horký kandidát. Může se ještě objevit třeba takový Petr Pithart, Jiří Drahoš a v tu ránu půjdou preference pana Horáčka dolů, protože tito lidé budí mnohem méně emocí než Michal Horáček. On má devizu v tom, že se přihlásil jako první, ale jestli je nějaký horký kandidát, to se nedá říct. Je ještě opravdu brzy. V tuto chvíli je každopádně nejznámější kandidát.

Bude vám vadit, pokud váš kandidát bude mít podporu některé z parlamentních stran?

Vůbec ne. Kandidát si může říct o podporu nebo získat podporu kohokoliv, včetně politických stran. Sami kandidáti hledají podporu v politické sféře, je to legitimní a my jim v tom rádi pomůžeme, pokud budou chtít. Všechny čtyři osobnosti to také deklarovaly, když jsme je představovali. Uvědomují si, že pokud půjdou do této volby, budou potřebovat co nejširší podporu.

Zdroje:
Vlastní