Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Komentář: Ozbrojíme finanční úředníky?

Komentář: Ozbrojíme finanční úředníky?
Charles Martin Smith jako úředník finanční kontroly Oscar Wallace ve filmu Neúplatní. Mezi jeho pracovní nástroje patřil revolver Smith & Wesson i samopal | zdroj: Profimedia

Kdoví. Zatím jim bohatě stačily zajišťovací příkazy. Dokázali jimi zlikvidovat víc podnikatelů než dávkou ze samopalu.

"Přísnost musí bejt, bez přísnosti by se nikdo nikam nedostal," říkával dobrý voják Švejk. A zaměstnanci finanční správy by mohli dodat: "Bez přísnosti by se nedostaly ani daně do rozpočtu."

Svatá pravda. Jenže nic se nemá přehánět, ani přísnost, což platí také pro berní úředníky. Někteří z nich likvidovali nejen daňové podvodníky, ale i ty, kteří daně platili, avšak ocitli se v podezření, že by je zaplatit nemuseli.

Přehmaty finančáků by vydaly na televizní seriál. Není přitom jasné, zda jim je konec.

Nejnověji na ně upozorňuje ve své zprávě Nejvyšší kontrolní úřad. Připomíná, že finanční úřady musely vracet peníze za chybně vyměřenou daň a navrch platit úroky. K tomu policie začala vyšetřovat podezření, že si finanční správa nelegálně platila informátory. A do třetice vyšlo najevo, že berní úředníci byli motivováni odměnami k tomu, aby firmám neuznávali daňový odpočet na výzkum a vývoj a doměřovali jim vysokou daň.

Z postupu finanční správy je zřejmé, že někteří berní úředníci neuznávají presumpci neviny a naopak vyznávají zásadu:

Všichni jste sprostí podezřelí

Nejmocnější zbraní berních úředníků proti 'sprostým podezřelým' se staly zajišťovací příkazy. Používají je tehdy, pokud dospějí k závěru, že ta či ona firma není schopná zaplatit vyměřenou daň.

Firmy se tak mohou dostat do bezvýchodné situace. Berňák obstaví účty v bankách, budovy, služební auta. Společnost nemá na to, aby zaplatila faktury dodavatelům, mzdy zaměstnancům, anebo úvěry bankám.

Zajišťovací příkazy mohou ze dne na den zlikvidovat prosperující (ale pro finančáky podezřelou) firmu. Takové kauzy jsou popsány třeba zde, anebo tady.

Pravda, ve většině případů byly příkazy opodstatněné. Někdy ale úředníci pálili od boku a následovala 'náhlá smrt' firmy. A to je neobhajitelné. Soudce, který vynáší tresty smrti, se také přece nemůže hájit jím, že se mýlil jen v jednom případu z deseti.

profimedia-0210309062janeček Martin Janeček, bývalý šéf finanční správy. Pod jeho vedením začala finanční správa nadužívat zajišťovací příkazy a zabavovat majetek firem podezřelých z krácení daní. | zdroj: Profimedia

Web iRozhlas.cz zjistil, že finanční správa už musela vrátit některým firmám poškozeným zajišťovacími příkazy 41 milionů korun. Tato suma však zdaleka není konečná.

Na špatný postup úředníků upozornil loni ve svém rozsudku Nejvyšší správní soud. Podle jeho usnesení lze zajišťovací příkaz použít jen v krajních případech. Jednoduše řečeno: neplatí, že 'všetci kradnú'.

Nová šéfka Generálního finančního ředitelství Tatjana Richterová, která v čele úřadu vystřídala ostrostřelce Martina Janečka, přislíbila změnu metodiky, kterou se zajišťovací příkazy řídí. Lze ale sázet na to, že s Janečkem skončí také dryáčnické postupy úředníků?

Svatba s berňákem v zádech

Neomaleně postupovala finanční správa nejen vůči podnikatelům, ale také vůči novomanželům. A vedla si v tom tak 'dobře', že získala cenu Velkého bratra v kategorii Úřední slídil, kterou každoročně uděluje neziskovka Iuridicum Remedium.

O cenu se zasloužil olomoucký finanční úřad. Loni rozeslal devíti desítkám novomanželských párů výzvu, aby mu podaly informace a doložily potvrzení o platbách za svatební hostiny.

Úředníci z berňáku se zajímali, kde měli novomanželé svatební hostinu, kde byli ubytováni hosté v den svatby, kolik lidí bylo na hostině. Požadovali doklady o vyúčtování hostiny. A na to, aby zaslali odpověď, finančák poskytl novomanželům 15 pracovních dnů.

Takže žádná idylická svatební cesta, zato prošacujte kapsy, prohledejte zásuvky… a koukejte včas dodat vyúčtování.

Znamená to snad, že v téhle zemi může berní úředník zpovídat všechny zákazníky? Je snad zákazník povinen dokládat, co si kde koupil?

Představa, že budete obesláni finanční správou poté, co povečeříte v restauraci, je přece absurdní. No a co kdyby, obdobně jako novomanžele, finančáci obesílali sklíčené pozůstalé, kteří pořádali smuteční hostinu?

Česká idylka

Ve filmu Briana De Palmy Neúplatní, zasazeném do Chicaga z 30. let minulého století, hraje Charles Martin Smith úředníka finanční správy, mezi jehož pracovní nástroje patří revolver Smith & Wesson i samopal. Byly to divoké časy, kdy ve městě řádil Al Caponeho gang.

V Česku jsou poměry takřka idylické, byť předseda vlády čas od času kdekomu nadává do mafiánů. Berní úředníky tady nikdo neohrožuje, a nadto mají takové pravomoci, že jim vláda nemusí rozdávat kvéry. Stačí jim zajišťovací příkazy, placení informátoři a motivací jsou jim mimořádné odměny za doměřené daně. Buďme za to vděční.

ANO, mohlo by být hůř.

Zdroje:
Vlastní