Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Ozbrojení útočníci zavraždili haitského prezidenta

Ozbrojení útočníci zavraždili haitského prezidenta
Třiapadesátiletý Moïse byl v úřadu od roku 2017. Poslední roky jeho mandátu doprovázela kritika, že nebyl schopen reagovat na krizi, ve které se Haiti nachází | zdroj: Profimedia

Skupina zatím neznámých útočníků dnes brzy ráno zastřelila haitského prezidenta Jovenela Moïseho. Oznámil to prozatímní premiér Claude Joseph.

Španělsky a anglicky mluvící útočníci prezidenta zavraždili v jeho soukromé rezidenci v hlavním městě Port-au-Prince. Při útoku byla zraněna také prezidentova manželka. „Ozbrojenci také postřelili první dámu (Martine Moïse), která se momentálně nachází v nemocnici,“ uvedl v tiskovém prohlášení Joseph. Útok proběhl okolo jedné hodiny ranní místního času.

„Prezidenta zabili u něj doma cizinci, kteří mluvili anglicky a španělsky,“ uvedl premiér. Vraždu označil za „otřesný, nelidský a barbarský čin“. Premiér vyzval obyvatele tohoto karibského státu ke klidu. Uvedl, že policie a úřady mají situaci na ostrově pod kontrolou.

Minulý týden Moïse jmenoval nového premiéra Ariela Henryho, jehož úkolem bylo uspořádat letos transparentní parlamentní volby. K tomu Haiti dříve vyzvaly OSN, Spojené státy či Evropská unie.

Vražda prezidenta Haiti přichází v době, kdy se tento stát, jenž patří k nejchudším v Karibiku, nachází v silné politické a ekonomické krizi, situace je tu nestabilní, uvádí agentura AP. V posledních měsících na ostrově silně narůstá aktivita kriminálních gangů. Obyvatelé Haiti proti prezidentovi Moiseiovi několikrát protestovali, došlo i na rabování, a to kvůli rostoucím cenám potravin a paliva i obvinění vlády z korupce.

Až 60 % populace na Haiti vydělává méně než 2 dolary denně. Země se snaží zároveň zotavit z ničivého zemětřesení, které ji zasáhlo v ruce 2010 i z hurikánu Matthew v roce 2016.

Třiapadesátiletý Moïse byl v úřadu od 7. února 2017 a byl čtyřicátým pátým prezidentem Haiti. Poslední roky jeho mandátu doprovázela kritika, že nebyl schopen reagovat na krizi, ve které se Haiti nachází. Opozice vyzvala Moïseho, aby odešel z úřadu kvůli sporům ohledně trvání jeho mandátu, který měl podle ní končit letos v únoru. Kritizovala i jeho snahy upevnit svou moc nebo založení zpravodajské agentury, která odpovídala pouze prezidentovi. Před vstupem do úřadu Moïse působil jako podnikatel.

Zdroje:
ČTK, AP, iRozhlas