Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Slovensko otevře menší hraniční přechody. Usnadní to situaci na hranicích s Českem

Slovensko otevře menší hraniční přechody. Usnadní to situaci na hranicích s Českem
Slovenská vláda minulý týden rozhodla, že na hranicích s Českem bude uzavřeno 14 z celkového počtu 32 přechodů a přejezdů | zdroj: Profimedia

Slovensko hodlá v příštích dnech znovu otevírat menší hraniční přechody se sousedními zeměmi, které na začátku tohoto týdne zavřelo kvůli epidemii covidu-19.

Po jednání vlády, která vyčlenila na kontroly dodržování epidemických opatření další pracovníky, to dnes novinářům oznámil ministr vnitra Roman Mikulec.

Uzavření menších přechodů zkomplikovalo i cestování zaměstnanců mezi Českou republikou a Slovenskem. Kvůli tomu se v uplynulých dnech konaly na slovensko-české hranici protesty. Na problémy v souvislosti se zastavením dopravy na menších přechodech upozornil také český ministr zahraničí Jakub Kulhánek.

„Postupně se budeme snažit uzavřené přechody otevírat s tím, že bude zajištěna kontrola protiepidemických opatření,“ řekl Mikulec. Vyjádřil pochopení s lidmi, kteří se dostali do nelehké situace, opatření podle něj ale byla zavedena v zájmu ochrany zdraví kvůli šíření nakažlivější mutace koronaviru.

Cestování na Slovensko

Slovenská vláda minulý týden rozhodla, že například na hranicích s Českem bude uzavřeno 14 z celkového počtu 32 přechodů a přejezdů. Důvodem bylo, že od pondělí 5. července slovenští policisté zahájili intenzivní kontroly, zda cestující dodržují povinnosti ohledně elektronické registrace při vstupu do země, případně zda splňují podmínky pro výjimky z karantény.

Dnes kabinet slovenského premiéra Eduarda Hegera rozhodl, že policistům bude v souvislosti s opatřením proti šíření koronaviru pomáhat do 500 příslušníků finanční správy a do 200 pracovníků sboru vězeňské a justiční stráže.

Od pátku 9. července se podle dřívějšího rozhodnutí slovenské vlády a úřadu hlavního hygienika dál zpřísní podmínky cestování na Slovensko. Do karantény až na výjimky nebudou muset po vstupu na Slovensko už jen lidé, kteří byli očkováni proti covidu-19. V současnosti turistům při cestě na Slovensko stačí potvrzení o negativním testu na koronavirus.

Zmíněná výjimka z karantény se bude vztahovat například pro tranzit přes Slovensko po vymezených silničních koridorech a v přechodném období také na lidi, kteří přes hranice pravidelně dojíždějí za prací.

Zdroje: