Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 3°C Polojasno

Oslava 28. října podle Víta Rakušana: Trapná vlajka Putina ve vaku na mrtvoly stála 50 tisíc

Oslava 28. října podle Víta Rakušana: Trapná vlajka Putina ve vaku na mrtvoly stála 50 tisíc
Vlajka s Putinem ve vaku na mrtvoly visí ode dneška na budově ministerstva vnitra | zdroj: twitter.com/Vit_Rakusan

Na budově ministerstva vnitra v Praze visí vlajka, která mezi českou a ukrajinskou standardou zobrazuje ruského prezidenta Vladimira Putina ve vaku na mrtvoly. Výroba této instalace stála 50 000 korun a na vnitru bude k vidění minimálně týden.

Instalace na budově na Letné visí od noci na dnešek v rámci připomínky výročí vzniku Československa s poukazem na odhodlanost bránit demokratické hodnoty svrchovaného státu. Vznikla na základě iniciativy ministra Víta Rakušana (STAN) a spolku Dekomunizace, sdělil dnes Rakušanův mluvčí Jakub Veinlich. Dodal, že forma připomínky je zkonzultována s bezpečnostními složkami.

„Přál bych nám, abychom i v tomto těžkém období nadále prokazovali odvahu a odolnost, jako zakladatelé Československa v roce 1918,“ uvedl Rakušan. „Nezávislost a svoboda, kterou jsme tehdy získali, se stala samozřejmostí. Tato éra skončila a tváří v tvář agresorovi zase a znovu ukážeme, že ji budeme bránit a bojovat za ni hrdě pod českou vlajkou,“ doplnil.

Vicepremiér dnes fotografii s instalací sdílel také na svém twitteru. „Víme, kdo je náš přítel, který krvácí i za naši svobodu. A také víme, kdo je náš nepřítel, a nenecháme ho ukrást pojem vlastenectví ani naši vlajku,“ uvedl.

Česko od počátku ruské invaze patří mezi nejvýraznější podporovatele Ukrajiny. Export vojenského materiálu z ČR na Ukrajinu letos dosáhl podle ministryně obrany Jany Černochové (ODS) 47 miliard korun a stát dosud Ukrajině poskytl pomoc za 4,2 miliardy korun.

Od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu český stát udělil 450 090 dočasných víz, která držitelům umožňují přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na trh práce. Ministerstvo financí před dvěma týdny uvedlo, že stát vydal na zvládání uprchlické vlny do konce září 13,9 miliardy, samosprávy utratily do konce července tři miliardy.

Podporu Ukrajině chce část české vlády vyjádřit také na společném jednání s tamním kabinetem v pondělí v Kyjevě. Podle deníku Blesk by v delegaci kromě premiéra Petra Fialy (ODS) měli být Rakušan, ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS), ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) a Černochová.

„Velmi intenzivně podporujeme spravedlivý obranný boj ukrajinského lidu proti ruské agresi,“ řekl dnes novinářům Fiala. Řešit s ukrajinskými protějšky nechce jen pomoc, ale i zvládání uprchlické vlny, které Evropa čelí, nebo zapojení českých firem do poválečné obnovy Ukrajiny.

Moskevská tisková agentura vyobrazení Putina ve vaku na mrtvoly kritizuje

Nepřátelství vůči Rusku překonalo v Česku veškeré meze, české ministerstvo vnitra vyhrožuje (ruskému prezidentovi Vladimiru) Putinovi, napsala dnes moskevská tisková agentura Eurasia Daily. Reagovala tak na instalaci zobrazující ruského prezidenta v černém vaku na mrtvoly, která se objevila na sídle českého ministerstva vnitra.

„Česko oficiálně odsuzuje Rusko za počínání na Ukrajině a plně podporuje Kyjev. Kromě toho se úroveň rusofobie (nepřátelství k Rusku) v zemi zvyšuje každým dnem a všichni, kdo nesouhlasí s oficiální politikou Prahy, jsou prohlašování za ‚ruskou pátou kolonu‘,“ dodala agentura.

Zobrazení vaku na mrtvoly, ze kterého vyčuhuje Putinova hlava, naopak ocenil list Ukrajinska pravda jako zkrášlení ministerské budovy v Praze na Letné. Dodal, že to není první případ, kdy čeští představitelé tvrdě kritizují ruského prezidenta. Konkrétně připomněl, že ministryně obrany Jana Černochová se na Putinovy sedmdesátiny nechala vyfotografovat v tričku s „poselstvím“ oslavenci, přičemž triko darovala česká iniciativa sbírající peníze na zbraně pro Ukrajinu. 

Zdroje: