Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 5°C Polojasno

Oranžová tsunami: Aperol Spritz se nestal jen oblíbeným nápojem, ale i módním trendem

Oranžová tsunami: Aperol Spritz se nestal jen oblíbeným nápojem, ale i módním trendem
Aperol Spritz | zdroj: Profimedia

Typicky oranžový hořkosladký likér Aperol je populární po celém světě díky své jedinečné ovocné chuti, vůni a barvě. Stal se jakýmsi módním nápojem, ideálním pro popíjení s výhledem na azurové moře či v restauraci pod zlatým sluncem.

New York, Singapur, Paříž, Praha. Aperol Spritz je v posledních letech populární po celém světě. V Itálii byl tento typicky oranžový a lehký nápoj s ovocnou, osvěžující chutí vyhlášen za oblíbený aperitiv. Benátčané se světovému úspěchu Aperolu podivují, upozorňuje novinářka BBC Anna Bressaninová. Je to již dvacet let, co se dal sehnat jen v místních skromných hospodách a levných barech. A následně se do světa rozlil jako oranžová tsunami.

Dnes je Aperol znám jako dražší aperitiv spojovaný s elegancí a jistou úrovní. Stal se natolik oblíbeným, že ho italská ministryně pro rodinu Eugenia Roccellaová označila za příčinu populační krize v Itálii. Mladé páry si dle ní vybírají mezi konzumací Aperolu a plozením dětí.

Letos v létě podle serveru Glamour strhla pozornost americká herečka Zendaya, když představila světu své nehty inspirované letní odrůdou Aperolu. Tento nápoj již tedy inspiruje i svět módy a sám se stal módním doplňkem při vysedávání na zahrádkách restaurací. Částečně za tím stojí jeho pomerančová barva „třpytící se“ pod rozpáleným sluncem. K plnému pochopení úspěchu tohoto letního hitu se však musíme vrátit zpět do dávné historie.

Kdysi dávno v Benátkách

Historie nápojů Spritz se začala psát po vypuknutí první světové války a během tažení vojska habsburské monarchie do severní Itálie. Rakousko-uherská armáda obsadila v roce 1797 pýchu Itálie, Benátky. Rakušané neměli po ruce osvěžující pivo a tamní těžké a silné víno je nelákalo. Zředili ho proto vodou a bublinkami. Tento nápoj pak byl dostupný pouze pro vyšší společenské vrstvy.

Historie Aperolu se začala psát v roce 1919 v italské Padově. S originální recepturou přišli bratři Luigi a Silvio Barbieriové, jejichž cílem bylo vytvořit lehký a osvěžující koktejl s nízkým obsahem alkoholu dostupný pro širokou veřejnost.

Výsledek představený na veletrhu Fiera Campionaria di Padova měl výraznou chuť díky užití kvalitních bylin a kořenů. Bratři použili pomerančovou kůru, skořici, chinin, hořec a další aromatické přísady. I díky nim obsahuje Aperol jenom jedenáct procent alkoholu.

Aperol Spritz, kombinace Aperolu, prosecca a sodovky, získal na popularitě ve 21. století. Stal se ikonickým letním nápojem v restauracích, hospodách a barech po celém světě. Expertka v oblasti potravin Eleonora Cozzellaová popsala, co za tím stojí.

Namíchat Aperol zvládne každý

Podle ní nemohlo tuto oranžovou přílivovou vlnu nic zastavit. Poháněla ji totiž silná přitažlivost barvy Aperolu Spritz a výrazné chuti. Velkou výhodou tohoto nápoje je navíc skutečnost, že se příliš neopijete a nebudete mít k večeru těžký žaludek jako po víně.

Aperol je moderní značkou, která se stala módním doplňkem italské gastronomie a která strhla pozornost na italskou kuchyni a tradice. Bressaninová uvedla, že asi 85 procent Italů se shoduje, že musí pít Aperol alespoň jednou měsíčně.

A i když existuje řada nápojů Spritz s různými likéry a ingrediencemi, Aperol Spritz je zkrátka trendem. Není ho přitom těžké namíchat. Stačí zvolit správný poměr perlivé vody, italského šumivého vína a Aperolu. Prosecco a soda přitom slouží ke zmírnění sladkosti likéru. Dostatečně velkou sklenici naplňte ze dvou třetin ledem. Přilijte perlivou vodu, Prosecco a na závěr přidejte krouživými pohyby Aperol. Drink dozdobte kouskem pomeranče či olivou.

Zdroje:
BBC, Glamour