Dnes je čtvrtek 2. května 2024., Svátek má Zikmund
Počasí dnes 20°C Skoro zataženo

Spotřeba nezdravých limonád ve světě roste, v každém regionu ale jiným tempem

Spotřeba nezdravých limonád ve světě roste, v každém regionu ale jiným tempem
Ilustrační foto | zdroj: Profimedia

Celosvětová spotřeba slazených nápojů roste po celém světě i přes jejich negativní dopady na lidské zdraví. Míra konzumace limonád se však liší region od regionu. Určují ji geografické a demografické faktory, zjistila studie amerických vědců.

Žijeme v době globální pandemie obezity. Částečně za tím stojí i slazené nápoje, jejichž popularita roste po celém světě a které přitom zvyšují rizika obezity, cukrovky, srdečních chorob či infarktu. Nová analýza expertů z Tuftsovy univerzity v americkém Bostonu publikovaná v časopise Journal of the American Medical Association (JAMA) zjistila nárůst jejich spotřeby od roku 1990 po celém světě o šestnáct procent.

Míra jejich konzumace se však v závislosti na geografii a demografii lišila. Průměrný člověk v roce 2018 (v globálním měřítku) vypil 2,7 porce slazených nápojů týdně. To je o 0,37 více než v roce 1990.

A zatímco lidé v jižní Asii vypili pouze 0,7 porce, v Latinské Americe a Karibiku vypili 7,8 porce. Spotřeba slazených nápojů se lišila i mezi pohlavími a různými věkovými kategoriemi. Vyšší byla u mužů než u žen a spíše u příslušníků mladé generace.

Hlavní autorka studie Laura Lara-Castorová pro list The National vysvětlila, že určité marketingové strategie potravinářského průmyslu se cíleně zaměřují na mladší generace a v některých zemích s mírnějšími regulacemi jsou agresivnější.

Když není voda, je limonáda

Na spotřebu slazených nápojů má rovněž vliv vzdělání či místo trvalého bydliště (vesnice nebo město). Vědce překvapilo, že vzdělaní dospělí lidé v subsaharské Africe, Latinské Americe a Karibiku vypili 8,5 až 12,4 porcí týdně.

V Severní Africe a na Blízkém východě přitom vzdělaní dospělí vypili méně slazených nápojů než lidé s nižším dosaženým vzděláním. Rozdíl představoval asi 1,23 týdenní porce. Obyvatelé ve městech v těchto oblastech vypili o 0,81 porce méně než lidé na venkově.

„Oblast Blízkého východu/Severní Afriky měl v roce 2018 opačné výsledky z hlediska úrovně vzdělání a místa pobytu v porovnání se zbytkem světa,“ potvrdila Lara-Castorová. Lidé na venkově pili více slazených nápojů bez ohledu na vzdělání.

Lara-Castorová se domnívá, že za tím stojí nedostatek pitné vody v některých oblastech, v nichž lidé nahrazují životadárnou tekutinu nezdravými limonádami. Největší týdenní spotřeba slazených nápojů byla v roce 2018 v Mexiku, Etiopii, USA a Nigérii.

Výrazně nižší míru spotřeby evidují odborníci v Indii, Číně a Bangladéši. „V roce 2018 jsme zaznamenali výrazné rozdíly ve spotřebě slazených nápojů mezi světovými regiony,“ uzavřela studii Lara-Castorová.

Zdroje: