Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Jak komunikují Ukrajinci v Česku? Vnitro to chce za půldruhého milionu vyzkoumat

Jak komunikují Ukrajinci v Česku? Vnitro to chce za půldruhého milionu vyzkoumat
Ilustrační foto | zdroj: Milan Malíček / Právo / Profimedia

Ministerstvo vnitra hledá firmu, která zjistí, jak a prostřednictvím čeho komunikuji uprchlíci z Ukrajiny v Česku. Podle mluvčí úřadu Hany Malé výsledky výzkumu napomohou při tvorbě další komunikační strategie pro tuto komunitu. Bude tak možné posílit boj proti dezinformacím a integrační aktivity. Analýza má prý vyjít maximálně na 1,5 milionu korun, píše iDNES.cz.

Veřejnou soutěž (ZDE) na výzkum ministerstvo vnitra vypsalo 6. října, popsat má komunikační kanály využívané Ukrajinci s udělenou dočasnou ochranou v ČR. Zjistit má také, zda uprchlíci z Ukrajiny důvěřují oficiálním informačním zdrojům a jaký je důvod, pokud jim nedůvěřují. Provedeno má být mimo jiné 100 hloubkových rozhovorů s uprchlíky. Zakázka je malého rozsahu, maximální cena je stanovená na 1,5 milionu korun včetně daně z přidané hodnoty. „Financování je zajištěno ze zdrojů UNICEF,“ řekla mluvčí Malá.

Uprchlickou vlnu vyvolal loni vpád ruské armády na Ukrajinu. V Česku žijí s dočasnou ochranou stovky tisíc lidí z Ukrajiny, většinu tvoří podle dřívějších informací ministerstva vnitra ženy a děti. Běžencům to umožňuje přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání či na pracovní trh. Dočasná ochrana zatím pro ukrajinské uprchlíky platí do konce března příštího roku, v Poslanecké sněmovně je vládní návrh na její prodloužení o rok do konce března 2025. 

Zdroje: