Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

„Oligarchické struktury“ v ČR. Evropská komise chce chránit unijní fondy před střetem zájmů

„Oligarchické struktury“ v ČR. Evropská komise chce chránit unijní fondy před střetem zájmů
Podle závěrů Evropské komise je český premiér ve střetu zájmů, neboť nadále přes svěřenské fondy ovládá Agrofert | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Evropská komise chce zavést nové způsoby, jak ochránit rozpočet Evropské unie před střetem zájmů. V debatě o výsledcích auditu ke konfliktu zájmů českého premiéra Andreje Babiše to dnes v Evropském parlamentu prohlásil komisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Využito by podle Hahna mohlo být pravidlo spojující čerpání unijních peněz s dodržováním principů právního státu, ale i další chystaná úprava. Většina poslanců vyzvala komisi k větší aktivitě, někteří mluvili také o pozastavení zemědělských dotací, které holding Agrofert nadále dostává.

Agrofert a střet zájmů

Europoslanci iniciovali dnešní debatu v reakci na dubnové zveřejnění auditu komise, podle jehož závěrů je předseda české vlády ve střetu zájmů, neboť nadále přes svěřenské fondy ovládá Agrofert. Firmy s ním spojené proto podle Bruselu nemají nárok na dotace ze strukturálních fondů. Babiš to odmítá a tvrdí, že převedením majetku do svěřenských fondů vyhověl českému právu. Podobný postoj má i jeho vláda.

„Nejvyšší prioritou komise je ochránit peníze daňových poplatníků. Podnikne všechny dostupné kroky, aby tak učinila,“ prohlásil dnes Hahn. Zdůraznil, že komise v případech, jichž se audit týkal, neproplatila Česku žádné peníze a rozpočet EU nebyl zneužit.

V novém sedmiletém rozpočtovém období zahájeném letos by podle něj mohla unijní exekutiva využívat k ochraně společných fondů nové nástroje. Jedním z nich je loni schválené spojení peněz z rozpočtu a vlády práva v přijímající zemi, které podle komisaře doporučí EK využívat v případech, kdy nebudou vůči střetu zájmů dostatečně efektivní současné nástroje.

Právě důsledné uplatnění nového pravidla požaduje část europoslanců v čele se šéfkou výboru pro rozpočtovou kontrolu Monikou Hohlmeierovou. Německá členka nejpočetnější lidovecké frakce v EP loni vedla kontrolní poslaneckou misi do Česka a dnes prohlásila, že v zemi fungují „oligarchické struktury“, které těží z přidělování evropských či státních dotací. Komise i členské státy by podle ní měly najít účinnější způsob, jak chránit rozpočet a předejít tomu, aby dotace v případě jejich odebrání Bruselem hradili daňoví poplatníci v jednotlivých státech.

„Tahle liknavost a spolupráce s oligarchou ale má vyšší cenu než jen peníze. Kromě peněz přišla Unie i o tu nejcennější měnu: důvěru,“ kritizoval pirátský europoslanec Mikuláš Peksa fakt, že auditní zprávu komise zveřejnila rok a půl po jejím dokončení a prodlevu zdůvodnila probíhajícím vyjednáváním s českými úřady.

Podle člena Babišova hnutí ANO Ondřeje Knotka však není současná kritika na adresu Česka na místě, neboť situace již není tak problematická, jako když ji zkoumali auditoři. „Česká republika implementuje ta doporučená opatření z auditní zprávy, posiluje mechanismus prevence střetu zájmů,“ prohlásil český člen liberální frakce. Podobné pochopení pro dotační poměry v Česku však dalo najevo jen několik málo zákonodárců.

Většina europoslanců v diskusi naproti tomu vyzývala komisi, aby neváhala v českém případě využít nové pravidlo o právním státě. Aktivnější by ale podle nich měly být i české úřady, které efektivně možnosti střetu zájmů nepředcházejí. K těmto krokům chtějí poslanci vyzvat v rezoluci, jejíž text budou schvalovat na červnové schůzi.

Někteří politici dnes podotýkali, že zatímco dotace ze strukturálních fondů Agrofert z EU v současnosti nedostává, přímé zemědělské platby stále ano. Audit zemědělských dotací Agrofertu zatím EK nedokončila. „Odřízli jste několik milionů na financování projektů, ale všechny přímé dotace stále proudí. Takže je (Babiš) s nevyřešeným střetem zájmů stále jedním z největších příjemců z EU fondů, to je nepřijatelné,“ prohlásil německý zelený europoslanec Daniel Freund. Podle jeho lidovecké kolegyně Michaely Šojdrové by bylo na místě, aby členské státy rozhodly o zastropování zemědělských dotací, aby z nich netěžily především velké podniky.

Zdroje: