Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Občasný déšť

OBRAZEM: Jak přinutit mlsné potomstvo baštit zeleninu

OBRAZEM: Jak přinutit mlsné potomstvo baštit zeleninu
Svačinová kreace Diany Gonzalezové: Syn George s Bleskem McQueenem z filmu Auta | zdroj: Profimedia

Zelenina bývá v žebříčku oblíbených jídel drobotiny hodně dole, pokud se v něm vůbec vyskytuje. S nápadem, jak do mlsného potomstva přesto nacpat nějaké vitamíny, přišla jedna vynalézavá maminka z Mexika.

Nouze naučila Dalibora housti a šestatřicetiletou Dianu Gonzalezovou jakbysmet. Mexičanka loni přijela se svým o čtyři roky starším manželem a čtyřletým synem Georgem navštívit příbuzné v anglickém hrabství Lancashire, ale bohužel tu kvůli koronaviru a lockdownu zkejsli sakra dlouhou dobu. A tak měla maminka dost času na to, aby svému mlsnému synáčkovi nějak zpříjemnila konzumaci ovoce a zeleniny, na něž si jinak pranic nepotrpěl.

Diana začala Georgovi servírovat jídla naaranžovaná do podoby jeho oblíbených animovaných figurek z filmů či počítačových her. A tak si malý mlsoun mohl zbaštit třeba kovboje Woodyho z Příběhu hraček, Nema z filmu Hledá se Nemo, Bleska McQueena z filmu Auta, Lokomotivu Tomáše, Maria, ježka Sonica a další.

Prý to funguje a malý George do sebe nějakou tu zdravou stravu přece jen nasouká. Děti si ale obecně na zeleninu nijak zvlášť nepotrpí a odborníci mají po ruce několik rad, jak tento (zlo)zvyk změnit.

Násilí je v tomto směru spíše kontraproduktivní, a tak je hlavně třeba jít příkladem. Asi těžko přemluvíte dítě ke konzumaci brokolice, když se sami cpete hamburgery, chipsy a čokoládou. Pak si musíme uvědomit, že některá zelenina, jako třeba klasicky špenát, prostě dětem nechutná, a tak je lepší začít něčím, co má u nich větší šanci – například mrkví, rajčaty nebo cuketami.

Jak správně poznala i paní Gonzalezová, hraje velkou roli i způsob servírování, barevnost, případně různá dochucovadla. Takový mrkvový salát se sladkou zálivkou nemůže nechutnat. Pomůže i nakrájet zeleninku či ovoce na talířek na malé kousky, aby si prostě dítka mohla jen tak při hraní nebo sledování televize bezděky uzobávat bez nutnosti se zakusovat. U těch nejmenších je pak dobré udělat z pojídání zeleninky cosi na způsob dobrodružství a zkombinovat to třeba s pomocí při vaření. A hlavně to všechno chce leckdy až andělskou trpělivost.

Zdroje:
Profimedia, YouTube