Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Obamovo loučení: Ano, bude líp, vzkázal Američanům

Obamovo loučení: Ano, bude líp, vzkázal Američanům
Obamův rozlučkový projev | zdroj: Profimedia

Ano, bude líp. Že jste to už někde slyšeli? Tentokrát to bylo hlavní poselství zprávy o stavu (americké) unie, kterou přednesl Barack Obama.

Amerika zažila poslední galapředstavení Baracka Obamy. Šéf státu přednesl tradiční řeč amerických prezidentů – zprávu o stavu unie (State of the Union). Byl to politický odkaz politika, který za týden zahájí poslední rok svého prezidentství.

Projev byl nejen zprávou o současné Americe, ale především proroctvím její budoucnosti. Obama v úterý večer východoamerického času (ve středu nad ránem SEČ) vyložil svou verzi příběhu o zemi "neomezených možností", která povstala z popela finanční krize a míří k zářným zítřkům.

"Během sedmi let jsme se zotavili z nejhorší ekonomické krize za celé generace," pravil prošedivělý vizionář s kudrnatou kšticí a odstávajícíma ušima ve washingtonském Kapitolu k poslancům, senátorům a hostům. A posluchače ujistil, že Amerika krizi překonala a nemusí mít z budoucnosti strach.

Slovo "future" ("budoucnost") ve zprávě o stavu unie vyslovil Obama čtrnáctkrát, slovo "better" ("lépe, lepší") dvanáctkrát.  

Prezident mluvil rozvážně, důrazně. Chvílemi hleděl jako kazatel kamsi do dálky, nad hlavy kongresmanů. Jako by tím chtěl naznačit, komu je jeho řeč určena.

Nebyli to kongresmani, ale desítky milionů Američanů u televizních obrazovek či displejů notebooků a mobilů, které Obama několikrát oslovil "mí drazí Američané" ("my fellow Americans").

Ovace i kamenné tváře

Obama, jak jinak, v řeči shrnul práci své vlády a podle zásady "když se nepochválíte, nikdo to za vás neudělá" připomněl její zásluhy. Označil ji za tým inovátorů, kteří nebojí se změn. "Žijeme v době změn, ale umíme je využít," ujistil a vyzval Američany, aby se změn nebáli.

"Vybudovali jsme lepší zdravotní systém a modernizovali energetiku," řekl prezident. "Spojené státy mají nejsilnější ekonomiku na světě, vytvořili jsme 14 milionů pracovních míst… Míru nezaměstnanosti jsme srazili na polovinu (z deseti na pět procent)… To vše jsme udělali a přitom snížili rozpočtový deficit o tři čtvrtiny."

Demokraté Obamovi opakovaně tleskali vstoje. Republikáni seděli s kamennými tvářemi.

Prezident podle tradice oba tábory vyzval ke společné práci pro budoucnost země.

Zpráva o stavu unie byla pro Obamu šancí přesvědčit Američany, že je vede správným směrem. Průzkumy z loňského roku ukazují, že tomu věří jen dva z pěti obyvatel unie.

Důvod je zřejmý: Většina Američanů změny na vlastní kůži dosud nepocítila. Průměrný Joe maká jako šroub a bere pořád stejné nebo jen o trochu vyšší peníze. Platy zaostávají za růstem domácího produktu. A mnoho nových pracovních míst patří do kategorie McJobs. Tak se v Americe říká podprůměrně placené a většinou nekvalifikované práci nebo práci na částečný úvazek.

Výčet restů

Prezident v Kongresu ujistil, že cílem jeho vlády je zničit Islámský stát, který označil za skupinu "vrahů a fanatiků". Potvrdil však, že neuvažuje o invazi do Sýrie nebo Iráku, ani o kobercovém bombardování území, které Islámský stát ovládá. (Tento požadavek vznesli republikánští kandidáti na prezidenta Ted Cruz a Donald Trump.)

Američané podle Obamy nemohou převzít odpovědnost za každý stát, který upadne do krize a vyslat na jeho území armádu. " To je plýtvání americkou krví a penězi, které nás vyčerpává," prohlásil prezident.

Obama vyzval senátory, aby schválili dohodu o obchodním partnerství se státy Tichomoří a oznámil, že v posledním roce prezidentství (z Bílého domu odejde 20. ledna příštího roku) bude mimo jiné prosazovat:

  • důslednější kontrolu prodeje zbraní a prověrky jejích držitelů
  • podporu zelené energie
  • odbourávání sankcí vůči Kubě
  • výzkum nových léků proti rakovině
  • uzavření věznice na Guantánamu.

Bůh vám žehnej

Hned zkraje zprávy o stavu unie Obama vtipkoval. "Jsem tady naposledy, tak se to pokusím zkrátit. Vidím, že jste nervózní, abyste se včas stihli vrátit do Iowy," řekl k některým prezidentským kandidátům, kteří byli v sále a které za dva týdny čekají v Iowě první prezidentské primárky.

Jeho zpráva o stavu unie nicméně trvala obvyklou hodinu. A obvyklé bylo také její zakončení. Prezident ji podle tradice uzavřel zvoláním: "Bůh vám žehnej. Bůh žehnej Spojeným státům ('God bless you, God bless the United States of America')".

Zpráva o stavu unie bod po bodu:

SCÉNA

Zasedací sál Sněmovny reprezentantů ve washingtonském Kapitolu 12. ledna 2016 20.45 východoamerického času (2.45 SEČ). Běžně je v něm 435 křesel pro poslance sněmovny. Pro zprávu o stavu unie je nutné běžná křesla vyměnit za užší méně komfortní sedačky, aby se do sálu směstnala i stovka senátorů.

CITÁTY

"Amerika v minulosti prodělala velké změny a pokaždé se objevili ti, kteří varovali, že bychom se jich měli obávat. A pokaždé jsme tyto obavy překonali".

"Budoucnost, kterou chceme, je příležitost a bezpečí pro naše rodiny, rostoucí životní úroveň a mírová planeta pro naše děti - to vše teď máme na dosah."

"Přemrštěná tvrzení, že jsme ve třetí světové válce, hrají do karet Islámskému státu."

"Chcete upevnit naši vůdčí roli a prestiž? Uznejte, že studená válka skončila. Zrušte embargo (Kuby)." – Výzva adresovaná kongresmanům.

"Věznice na Guantánamu je drahá, zbytečná a slouží k náboru našich nepřátel." 

HOSTÉ

Syrský uprchlík Refaai Hamo s manželkou a dcerou, mexický přistěhovalec Oscar Vazquez, propagátor sňatků gayů a leseb Jim Obergefell, Ryan Reyesová, jejíž partner zahynul při střelně v kalifornském San Bernardinu… jedno křeslo pro hosty v loži první dámy zůstalo volné, symbolizovalo oběti střeleb do lidí.

REAKCE

Republikánská strana pověřila reakcí na Obamovu řeč guvernérku Jižní Karoliny Nikky Haleyovou. "Máme zdrcující národní dluh, hůř dostupnou zdravotní péči," řekla k výsledkům politiky Obamovy vlády dcera přistěhovalců z Indie. A upozornila Američany, že brzy dostanou příležitost zvolit nového prezidenta.

Donald Trump, nejviditelnější z uchazečů o prezidentskou nominaci republikánů, na svém twitterovém účtu označil Obamův projev za "nudný, pomalý a chabý, který je těžké sledovat".

Hashtag #SOTU (State of the Union) tweetovalo už během projevu

více než půl milionu lidí.

Z HISTORIE

První zprávu o stavu unie přednesl 8. ledna 1790 první americký prezident George Washington. Bylo to v tehdejším hlavním městě - New Yorku. Třetí prezident Thomas Jefferson však osobní přednes Kongresu zavrhl. Zprávu zaslal kongresu písemně a poslancům a senátorům ji přečet úředník Kongresu. K prezidentskému projevu se vrátil v roce 1913 Woodrow Wilson. Od té doby prezidenti opět předstupují se zprávou před kongresmany.

INSPIRACE

Zpráva (poselství) o stavu unie (State of the Union) se stala inspiraci pro demokracie na několika kontinentech. Avšak není to americký vynález, původ má v Británii, kde král nebo královna během zahajovacího zasedání Dolní sněmovny přednáší zprávu z trůnu (Speech from the Throne).

Zdroje:
Vlastní