Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 1°C Oblačno

Americké úřady zamlčují počet černochů zabitých policií. A vědí proč

Americké úřady zamlčují počet černochů zabitých policií. A vědí proč
V amerických městech proběhla loni řada protestů proti policejnímu násilí a rasismu | zdroj: Profimedia

Americký policista Darren Willson před rokem a půl zastřelil neozbrojeného černošského mladíka Michaela Browna. Vystřelil celkem dvanáctkrát. Poslední kulka znamenala pro osmnáctiletého výrostka smrt. Když soud zprostil policistu obvinění, vzedmula se bouře protestů, které vyvrcholily pouličním násilím. Prezident Barrack Obama slíbil změny. Počet obětí za loňský rok nejenže vzrostl, ale americké úřady souhrnné statistiky ani neuvádějí. Protože je vůbec nevedou.

Počet obětí policejního násilí loni dosáhl celkového počtu 1134 zabitých. Toto číslo ale nevzešlo z amerických úřadů, došli k němu redaktoři z britského deníku Guardian.

Obamův slib zveřejnit statistiky, aby mohl být zjištěn skutečný rozsah policejního násilí, smetl ředitel FBI James Comey ze stolu. "Je to úplný nesmysl," komentoval žádost o zveřejnění statistik. 

Americké zákony neukládají institucím povinnost vést statistiky. I když po Brownově zabití ve Fergusonu americká vláda naslibovala řadu změn, aby uklidnila pobouřené černošské obyvatelstvo, zůstalo jen u slov. Jedinou významnou novinkou bylo zavedení osobních kamer na policejních vestách. A ty v loňském roce zaznamenaly, že se situace přece jen změnila - k horšímu, protože počet obětí oproti roku 2014 stoupl. Aspoň podle počtů britského listu.

Beztrestný odstřel 

Není divu, že se americké úřady nechtějí statistikami "pochlubit". Výsledná čísla potvrzují, že nejčastějšími oběťmi policejní zvůle jsou afroameričtí muži ve věku od 15 do 34 let. Jen loni jich bylo zabito 177, což je 15 procent ze všech lidí zabitých policií, tedy pětkrát víc než bělošských obětí stejného věku. Celkově loni zemřelo rukou policistů dvakrát víc Afroameričanů než bělochů, hispánců a domorodých obyvatel dohromady. Čtvrtina černošských obětí byla neozbrojená.  

"Tato epidemie postihuje hlavně černochy," komentovala statistiku Brittany Packnettová, aktivistka a členka pracovní skupiny v Bílém domě, která má za úkol dohlížet na práci policie. "Ztrácíme tolik slibných mladých životů, protože dovolujeme, aby k tomu dál docházelo," dodala.

Problém má veřejnost především s rasismem, který se skrývá v zamlčovaných počtech policejních obětí. A také s tím, s jakou rychlostí tasí strážníci zbraň proti Afroameričanům. 

Minulý týden navíc velká porota zprostila obvinění policistu, který zastřelil dvanáctiletého černošského mladíka. Tamir Rice měl u sebe při zásahu pouhou maketu zbraně. Takový rozsudek jen těžko odstraší policisty od nepřiměřeného použití síly, jak po vyhlášení rozsudku varovala Packnettová. Obvinění ze zabití nebo vraždy čelilo loni pouhých 15 policistů při celkovém počtu 1134 mrtvých po policejním zásahu.

Ředitel FBI navíc kritizoval zveřejňování údajů o počtu policejních obětí v médiích. "Není to dobré pro nikoho," poznamenal před časem Comey a dodal: "Je to trapné a směšné." Vadí mu, že hlavním zdrojem informací jsou média a nikoli jeho úřad, který nemá povolení taková data sbírat.

Statisticky obětí amerického policejního násilí na základě svého vyšetřování zřídil britský deník (nazval ho The Counted a najdete ho najdete ZDE). Jenže bez ochoty všech 18 tisíc policejních stanic napříč USA poskytovat data bude počítadlo Guardianu jen orientační. 

Nic na této skutečnosti nezměnil ani zoufalý pokus demokratických senátorů zavést povinné zveřejňování policejních statistik. Republikány ovládaný Kongres jejich návrh zamítl. Bez poskytování informací přitom ztrácejí význam i kamery připnuté na vestách policistů. K čemu jsou nakonec tyto záznamy, když policii nic nenutí, aby je zveřejnila?

Zdroje: