Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 2°C Slabý déšť

Povstání oregonských rančerů. 'Farmářský teror' baví internet

Povstání oregonských rančerů. 'Farmářský teror' baví internet
Rančeři v Oregonu protestují proti vládě už čtvrtým dnem | zdroj: Profimedia

Skupina ozbrojených farmářů obsadila v americkém Oregonu správní budovu národního parku. Jejich "povstání" vyvolalo větší ohlas pouze na internetu, kde se rančerům dostalo štědré dávky posměšků. 

Otec se synem, Dwight a Steven Hammondovi, založili v letech 2001 a 2006 požáry, které zničily 50 hektarů státních pozemků. Soud je za to poslal do vězení, protože neuvěřil jejich verzi o pálení plevele, kterým se ve skutečnosti pokusili zakrýt stopy po nelegálním lovu. Po odpykání trestu teď míří do vězení znovu. Soud jim vyměřil několikaleté tresty navíc, protože úmyslným požárem ohrozili životy hasičů.

Podle jejich farmářských kolegů se to má s celou záležitostí úplně jinak. Za novým odsouzením vidí snahu státu mstít se na otci se synem za to, že odmítli prodat své pozemky. Svůj nesouhlas dali rančeři veřejně najevo. Na závěr sobotního protestního pochodu rančeři vnikli do správy místního parku a budovu obsadili. Od té doby ji okupují. Na protest proti tomu, jak federální vláda nakládá s vlastnictvím pozemků.

Jenže vládu nechává celá záležitost v klidu a ozbrojených rančerů v malé budově si nevšímá. Komu ale neunikla odvážná akce místních ranařů, jsou lidé na sociálních sítích. Místní rančeři se pro ně stali snadným terčem klasického internetového humoru.

Pod trojící hashtagů #YallQaeda#Yeehawd a #VanillaISIS se Twitter plní vtípky na konto oregonských ozbrojenců. Vtipálci je přirovnávají k teroristům z Al-Kaidy v lokální verzi s křesťanskými burany z Oregonu místo vousatých islamistů.

"Pokud plánujete svrhnout nejmocnější vládu na světě a zaútočíte na zapadlý holubník, pak byste mohli být #YallQaeda."

Internetoví fanoušci už vyvěsili i náborové video do #YallQaeda.

Někteří navrhují vládě postupovat stejně jako v případě jiných teroristických skupin.

"Možná jste ze skupiny #YallQaeda, pokud si na nákup do obchodu pro potápěče vezmete pušku." 

Obsazení správy národní parku dodává povstání rančerů proti americké vládě nádech absurdního dramatu.

"Napřed obsadíme centrum pro návštěvníky...a potom seženeme nějaké hady."

Zdroje:
Vlastní