Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Komentář: O unesené petici britského nacionalisty a marném pláči odpůrců brexitu

Komentář: O unesené petici britského nacionalisty a marném pláči odpůrců brexitu
Výsledky referenda byly těsné, petice za jeho opakování ale moc šancí na úspěch nemá | zdroj: Profimedia

Okradli mě, volá mladý nacionalista, který chtěl před měsícem peticí zajistit zemi zadní vrátka, když se Britové rozhodnou v Evropské unii zůstat. Během pár hodin po rozhodnutí o brexitu se pod ni podepsaly stovky tisíc lidí. Kdyby souhlasily s jeho názorem, byl by hrdý "otec". Místo toho vyhlašuje do světa – jsem jen stvořitel, to jiní…

Server britského petičního výboru v pátek a sobotu kolaboval, na tak velký počet signatářů nebyl připravený. Ještě méně na něj ale byl připravený William Oliver Healey, do té doby prakticky neznámý nacionalista a aktivista Strany anglických demokratů.

Jeho petice se zdála po vyhlášení výsledků referenda více než příhodná – požaduje vyhlášení nového referenda, pokud při nižší účasti než 75 procent nebudou výsledky přesvědčivé, tedy více než 60 procent pro jednu stranu.

U člověka, který – byť spíš mezi úzkou skupinou svých přátel – aktivně bojoval za vystoupení, bylo jasné, co tím sledoval. Vypsání petice se mu ale vyplatilo stejně jako Davidu Cameronovi vyhlášení referenda. Oba čekali jiný výsledek, ale lidé je převezli.

Cameron prohru uznal a rezignoval, mladý aktivista ale ukázal, že na politiku ještě není dostatečně zralý. "Podle výsledků petici ukradli pro Remain kampaň," čertil se na Facebooku, když se místo pár stovek hlasů začaly objevovat statisíce podpisů.

"Referendum bylo poctivě zaplaceno, demokraticky schváleno, každý hlas má svou váhu a věřím, že bylo skutečným odrazem nálady v zemi," obrátil. Už najednou není z jeho pohledu tolik nutné požadovat přesvědčivý výsledek.

profimedia-0292403457 William Oliver Healey | zdroj: Profimedia

Jeho zlost není až tak překvapivá. Je jasné, že ho jako nacionalistu štve, že jeho dítko, které mělo být symbolickou pojistkou v případě bremainu, uchvátili jeho výrazní myšlenkoví odpůrci. Možná ještě horší pro něj musí být, že v prvních hodinách se média příliš nenamáhala zjistit si, že petice je v běhu už měsíc a není bezprostřední reakcí na výsledky voleb.

Jeho jméno jako tvůrce skloňovala většina větších britských i světových médií. A to jeho euroskeptické image příliš nepomohlo. Žijeme ale v demokracii, kde není možné vybrat si, kdo bude pro náš konkrétní návrh hlasovat. Není to první "unesená" petice či hlasování.

"Je to poněkud ironická situace," prohlásil předseda anglických demokratů Robin Tilbrook s tím, že signatáři si musí uvědomovat, že petice nic nezmůže a výsledky referenda jsou tak pro ně jen kyselými hrozny. Mluvil by tak ve chvíli, kdy by si lidé odhlasovali setrvání?

Hořkosladký pocit a chvíle rozporuplné slávy jsou to jediné, co Healeymu zbude. Sice může oplakávat "zneužití" svého díla, může ho ale hřát na srdci, že to oněm "zlodějům" k ničemu nebude. Peticí se sice bude muset zabývat sněmovna, nicméně pořád je pod ní "jen" 3,7 milionu podpisů. V referendu dostal brexit 17,4 milionu hlasů, tedy téměř pětkrát víc.

Navíc, jak ukázala kontrola, až sto tisíc podpisů je falešných. A hlavně – vláda ujišťuje, že referendum opakovat nehodlá a zatím to ani nevypadá, že by se ho rozhodla ignorovat.

Na druhou stranu z Řecka už podobný případ, který vyústil (k alespoň zdánlivě) lepší vyjednávací pozici s Bruselem, známe. Jen s tím rozdílem, že Alexis Tsipras má charisma a dokáže lidi dostat na svou stranu. Na to kožený Cameron spoléhat nemůže...

Zdroje:
Vlastní