Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

O kom se říká, že zemřel, bude (snad) dlouho živ

O kom se říká, že zemřel, bude (snad) dlouho živ
Sophia Lorenová s moderátorkou Michelle Hunzikerovou | zdroj: Profimedia

Francouzská rozhlasová stanice Radio France Internationale (RFI) musela řešit trapnou situaci poté, co omylem předčasně pohřbila britskou královnu Alžbětu II., herečku Brigitte Bardotovou, amerického exprezidenta Jimmyho Cartera, režiséra Romana Polanského a další.

Stanice technickým nedopatřením zveřejnila stovku předem připravených nekrologů. Za chybu se omluvila a všechny texty ze svých stránek rychle stáhla.

"Chceme vyjádřit hlubokou omluvu zejména těm, kdo byli předmětem těchto nekrologů, a těm, kdo nás sledují a důvěřují nám," uvedla stanice ve svém prohlášení. Pracovní verze nekrologů se objevily na internetu v pondělí a kvůli automatickým odkazům je přebraly například servery Google, Yahoo! nebo MSN.

Rozhlas kvůli technické závadě zvěstoval smrt desítek lidí, zejména v pokročilém věku. Svůj vlastní nekrolog si tak mohl přečíst třeba fotbalista Pelé, kubánský vůdce Raúl Castro, filmař Clint Eastwood, umělkyně Yoko Ono, herečka Sophia Lorenová či módní návrhář Pierre Cardin.

Některé z předčasně pohřebných osobností vzaly chybu média s humorem. Například bývalý senegalský prezident Abdoulaye Wade na facebooku zveřejnil svou fotku, jak odpočívá na zahradním lehátku, a připsal k ní: "Ne každý má příležitost přečíst si zaživa zprávu o vlastní smrti".

Podobné přehmaty se samozřejmě občas stávají. Alfreda Nobela například zveřejnění jeho vlastního nekrologu inspirovalo k tomu, aby založil svou proslulou nadaci, a ČTK v roce 1995 takto omylem pohřbila spisovatele Jaroslav Foglara. Ten zprávu o své smrti přežil o čtyři roky.

Zdroje:
ČTK, Vlastní