Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Skoro jasno

PES zůstává červený, šlo se do školy, s nákupy to bude horší

PES zůstává červený, šlo se do školy, s nákupy to bude horší
Proti vládním protiepidemickým opatřením protestovaly 17. listopadu v Praze stovky lidí | zdroj: Profimedia

Ve sváteční úterý přibylo v Česku 4246 potvrzených nákaz koronavirem, což je o 1163 méně než v pondělí a polovina počtu z úterý minulého týdne. Ve volných dnech se ale méně testuje. Od středy se do základních škol vracejí prvňáci a druháci, prodlužuje se zavírací doba v obchodech, ale zároveň se v nich omezuje počet nakupujících.

Rizikové skóre protiepidemického systému PES, podle kterého se budou uvolňovat, nebo zpřísňovat protikoronavirová opatření, zůstává sedmý den na 70 bodech ze 100. To odpovídá čtvrtému stupni opatření proti covidu-19, v současnosti ale nadále platí opatření pro pátý, tedy nejhorší stupeň. Ministerstvo zdravotnictví už dříve uvedlo, že navrhne vládě zmírnění opatření, pokud se skóre do středy udrží pod 75.

Od března, kdy se nákaza začala v Česku šířit, byl koronavirus prokázán u 469 769 lidí. Aktuálně je 109 417 nakažených, v nemocnicích je 6868 pacientů, z toho 1008 ve vážném stavu. Počet úmrtí s covidem-19 stoupl na 6558.

Počet testů v minulém týdnu proti předchozímu klesal o tisíce a v některých dnech i o více než 10 000. Také v pondělí laboratoře provedly méně testů ve srovnání s předchozím týdnem. Denní podíl pozitivních testů se od neděle drží kolem 21 procent.

Od středy se mění některá opatření proti covidu. Do základních škol se zhruba po měsíční pauze vracejí prvňáci a druháci, po dvou týdnech se otevírají také speciální školy. Nová pravidla platí pro provoz obchodů. Každý zákazník musí mít pro sebe při nákupu plochu 15 metrů čtverečních. Prodejci jsou povinni řídit fronty uvnitř i před obchody a hlídat dodržování dvoumetrových rozestupů mezi lidmi. Zároveň se prodlužuje zavírací čas z dosavadních 19:59 na 21:00, od kdy začíná platit zákaz vycházení. Také stravovací zařízení mohou mít otevřena výdejní okénka déle. Svateb, pohřbů či bohoslužeb se nově smí účastnit 15 lidí, dosud to bylo deset.

Proti vládním protiepidemickým opatřením protestovaly 17. listopadu odpoledne při pochodu Prahou stovky lidí. Policisté nemuseli zasahovat, protest se obešel bez fyzických konfliktů.

Zdroje: