Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Stále vitální Sophia Lorenová si po letech znovu zahrála ve filmu

Stále vitální Sophia Lorenová si po letech znovu zahrála ve filmu
Sophia Lorenová ve snímku La vita davanti a sé (Život před sebou) | zdroj: Profimedia

Italská herečka Sophia Lorenová natočila po deseti letech opět celovečerní film. Sociální drama La vita davanti a sé (Život před sebou), které režíroval její syn Edoardo Ponti, má v pátek premiéru na netflixu.

Lorenová, která v září oslavila šestaosmdesáté narozeniny, hraje ve filmu ženu, která přežila holokaust, živila se jako prostitutka a nyní se stará o děti bez domova. Příběh stárnoucí ženy a opuštěného senegalského chlapce nastiňuje i témata soužití různých kultur

"S mámou mohu opakovat stejnou scénu desetkrát, dvanáctkrát, patnáctkrát a ona mi nikdy neřekne: Edoardo, to stačí, už nemůžu. Nikdy to nevzdává, chce všechno zahrát co nejlépe. Kdyby jí bylo třicet, tak to chápu, ale v 86 letech," ocenil Lorenovou jeden ze dvou synů, které má herečka s filmovým producentem Carlem Pontim.

Námětem filmu byla Pontimu stejnojmenná kniha Romaina Garyho, v jejímž prvním filmovém zpracování z roku 1977 nazvaném Madame Rosa vytvořila hlavní postavu Simone Signoretová.

Na rozdíl od původní předlohy se děj Pontiho filmu neodehrává v Paříži, ale v jihoitalském Bari. "Pro ni bylo důležité, že se tam potkala se svým jazykem (neapolštinou)," uvedl Ponti ke třetímu snímku, který natočil jako režisér se svou matkou. "Chtěl jsem také, aby Ibrahim poznal Sophii jako ´mámu´, jak dělá snídani a dívá se s ním večer na televizi," popsal natáčení s třináctiletým nováčkem před kamerou Ibrahimem Gueyem.

zdroj: www.youtube.com

Sophia Lorenová ztvárnila za svou kariéru na devět desítek rolí, z nichž některé patří do zlatého fondu evropské kinematografie. Jedna z nejkrásnějších evropských hereček dokázala vystihnout stejně dobře postavy tragické jako komické. Získala řadu cen, včetně dvou Oscarů: za snímek Horalka (1962) a za celoživotní dílo (1991). Nezapomenutelnou dvojici vytvořila s Marcellem Mastroiannim, například v komediích Včera, dnes a zítra a Manželství po italsku, v dramatech Slunečnice a Zvláštní den nebo v groteskním podobenství ze světa módy Pret-a-Porter.

Zdroje: