Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Nevěsta v černém: Kdysi běžná věc, dnes spíše výjimka

Nevěsta v černém: Kdysi běžná věc, dnes spíše výjimka
Nevěsta v černém - ještě před stovkou let nic neobvyklého | zdroj: Profimedia

Černou barvu si obvykle spojujeme se smutkem, zvlášť v neveselých dobách. Nebývalo to tak ale vždy. Dokonce to ani není tak dávno, co se nevěsty ještě vdávaly v černém. Bílé svatební šaty přišly až později.

Nevěsta v černém? Je pravda, že v této barvě se vdávaly například herečky Sarah Jessica Parkerová a Marilyn Monroe, zpěvačky Tina Turnerová a Avril Lavigneová nebo třeba modelka Liberty Rossová. U nás se pro černé svatební šaty rozhodla například Iva Frühlingová. Přesto to bývá spíše výjimka, zvláštnost, snaha se odlišit nebo touha vyjádřit svou individualitu. Podvědomě si černou barvu totiž stále spojujeme se smutkem, smrtí a funusem.

profimedia-0170560711 V černém se vdávala i Tina Turnerová | zdroj: Profimedia

Zpravidla bývají nevěsty v bílém - anebo v něčem na ten způsob. Nebývalo to tak ale vždy a dokonce jde o záležitost až posledního půldruhého století.

Ještě ve středověku se bohaté nevěsty vdávaly v sametu, hedvábí či brokátu vyšívaném zlatem a stříbrem. Bohaté výšivky a drahokamy symbolizovaly bohatství, našitý rodový erb pak vznešený původ. Šaty kabátového střihu zářily v luxusních barvách – modré, červené či zelené.

Chudší dívky, jako třeba dcery středověkých řemeslníků nebo rolníků, se vdávaly v kroji, případně v těch nejsvátečnějších šatech, jaké měly – a ty bývaly povětšinou černé, potažmo tmavé. Na svatební šaty, který by na sebe vzaly jednou a dost, prostě nebyly peníze. Koncem 16. století se pak černé svatební šaty dostaly do módy i mezi vyššími společenskými vrstvami.

profimedia-0277475594 Nevěsta v černém bývala ještě počátkem 20. století celkem běžnou záležitostí | zdroj: Profimedia

Obrat nastal až během 19. století, kdy příslušnice vyšší šlechty přešly postupně k bílým svatebním šatům. Trend v tomto ohledu nastolila především britská královna Viktorie, která se v roce 1840 vdávala v bílém, nebo budoucí rakouská císařovna Sisi (1854).

Módní vlna bílého svatebního oblečení pak pronikla i mezi střední vrstvy, zatímco ty chudší se nadále vdávaly v černém. Černá byla nejen univerzální pro veškeré slavnostní příležitosti, ale navíc se snáze prala a nebylo na ní vidět každé smítko. Mnohé dívky dokonce ty nejlepší černé šaty dědily po svých matkách.

Teprve počátkem 20. století se bílé šaty stávaly dostupné i pro chudé vrstvy a definitivně se prosadily ve 30. letech. Staly se symbolem čistoty a nevinnosti a zůstávají jím dodnes. Různé módní výstřelky na tom asi v dohledné době mnoho nezmění.

Černá nevěsta se nicméně stále objevuje i v našem folklóru. Při pohřbech mládenců totiž bývala ve smutečním průvodu zastoupena i bílá a černá nevěsta. Většinou šlo o vrstevnice zesnulého mladíka, které měly symbolizovat jeho nevěstu a svatbu, které se nedožil.

Zdroje:
Vlastní