Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes -2°C Skoro zataženo

Není plast jako plast. Jak vybrat ty správné vchodové dveře?

Není plast jako plast. Jak vybrat ty správné vchodové dveře?
Interiér | zdroj: PERITO

Vchodové dveře jsou vizitkou každého domova. Velké oblibě se dnes v Česku těší plastové dveře. Pokud se pro ně rozhodnete, měli byste však jejich výběru věnovat velkou pozornost. Koupit například dveře za pár tisíc korun v supermarketu totiž může být pořádným šlápnutím vedle.

Pod označením plastové dveře se dnes schovává hned několik materiálů, které se liší nejen cenou, ale hlavně vlastnostmi a možnostmi použití. O kvalitě dveří vypovídá nejen materiál profilu dveřního rámu a křídla, ale i jeho síla a technologie zpracování.

Důležitou roli ve výběru vstupních dveří hraje i volba vhodné dveřní výplně. Stejně jako rám a křídlo, také výplně totiž mají svoji škálu kvality. Poradíme vám, jak se v nich vyznat a vybrat si tu nejvhodnější.

Vchodové dveře s výplněmi z ABS plastu

„Dveře s výplní z ABS a PMMA plastů jsou rozumným základem při výběru plastových vstupních dveří. Mají poměrně nízkou cenu a nabízí dostatečnou odolnost proti povětrnostním vlivům. Mezi jejich další výhody patří snadná údržba, stálobarevnost a dostatek variant prolisů,“ říká obchodní ředitel znojemské firmy PERITO Petr Jaroš.

Pro dveře s ABS výplněmi je ideální základní bílé provedení, které omezí pohlcování slunečního záření. Pokud toužíte po imitaci dřeva, zvolte u dveří s ABS výplní raději pevnější jádro. Pro naprostou jistotu dlouhodobé stálosti, pak lze doporučit raději koupi dražších dveří s technologiemi GFK nebo HPL.

Vchodové dveře s HPL deskami

HPL je vysokotlaký laminát tvrzený umělými pryskyřicemi. Je dlouhodobě velmi odolný a stálý a má nízké hodnoty tepelné roztažnosti. V praxi to znamená, že mu nevadí změny teplot, vystavení přímému slunečnímu záření, ani časté mechanické používání.

Dveře s HPL deskami se navíc snadno udržují a jsou dostupné s širokou škálou vzhledů a dekorů. Díky těm na první pohled nerozeznáte plastové dveře s HPL výplní od klasických dřevěných. Lehce tak přizpůsobíte dveře vzhledu celého domu.

Plastové vchodové dveře s GFK deskami

Jde o novinku mezi plastovými dveřmi, která spojuje exkluzivní vzhled s konstrukční pevností a stabilitou. Výplně ze sklolaminátu GFK se do křídla dveří nevkládají, ale lepí se přímo na ně. Plochou lepeného spoje tak posilují konstrukční pevnost křídla a zlepšují vlastnosti vchodových dveří.

Kromě vysoké odolnosti a stability mají dveře vynikající tepelně-izolační vlastnosti, snadno se udržují a jsou zárukou dlouhé životnosti. Dveře s GFK výplněmi navíc vypadají velmi moderně a obzvlášť se proto hodí k novostavbám.

Prosklením o teplo nepřijdete, na doplňky myslete předem

Pokud nechcete plné vstupní dveře, můžete si vybrat některou variantu s prosklením. „To má u dveří dvě hlavní funkce – působí dekorativně a zároveň propouští do interiéru světlo. A pokud vyberete správně, prosklení funkci dveří nijak nezhorší,“ vysvětluje Jaroš.

Pro větší plochy lze raději doporučit místo standardního dvojskla izolační trojsklo, které daleko lépe udrží teplo a více šetří energii. Další výběr je pak čistě na vkusu zákazníka – vybírat lze ze skel čirých průsvitných, ornamentálních, zrcadlových, bezpečnostních i dekorativních.

Poslední důležitou věcí, na kterou je při výběru dveří potřeba myslet, jsou doplňky - kukátka, nejrůznější klepadla nebo dopisní vhozy. Jádro dveřní výplně je totiž technologicky poměrně citlivá věc a dodatečná montáž by výrazně zhoršila mechanické a izolační vlastnosti dveří. Pokud doplňky objednáte hned na začátku, výrobce připraví jádro na montáž už při výrobě.

Zdroje: