Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes -2°C Slabý déšť

Nenavštěvujte starší příbuzné, doporučuje kvůli koronaviru čínská vláda a nadále zkresluje čísla

Nenavštěvujte starší příbuzné, doporučuje kvůli koronaviru čínská vláda a nadále zkresluje čísla
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Čínská vláda obyvatelům země doporučila, aby kolem lunárního Nového roku, který připadá na 22. ledna, nenavštěvovali příbuzné vyššího věku, obzvlášť pokud dosud neprodělali nákazu koronavirem.

Čína loni v prosinci po vlně protestů náhle zrušila politiku nulového covidu, kterou charakterizovaly dlouhé lockdowny a časté plošné testování obyvatel. Ačkoliv země oficiálně informuje jen o malém počtu úmrtí, koronavirus se v zemi od zrušení opatření rychle šíří.

„Máte spoustu dalších způsobů, jak jim (příbuzným) můžete dát najevo, že vám na nich záleží, nemusíte nutně přinést virus k nim domů,“ uvedl Kuo Ťien-wen, člen státní rady prevence pandemie. V prohlášení naléhal na lidi, aby za rodinami nyní nejezdili.

Lunární Nový rok měl symbolizovat návrat k cestování a oslavám, namísto toho se podle neoficiálních zdrojů agentury DPA jen za první tři prosincové týdny nakazilo koronavirem na 250 milionů Číňanů. V současnosti se podle čínských představitelů epicentra nákazy nacházejí v několika velkých provinciích a městech, včetně Pekingu a Šanghaje.

Odborníci se obávají především o čínský venkov, na němž je zdravotní péče omezená a mnoho starších lidí tam není naočkovaných. „Máme pádné důvody se domnívat, že s blížícími se oslavami jara se situace na čínském venkově výrazně zhorší,“ uvedl doktor Čchen Si, asistující profesor na Yaleově univerzitě, který se zaměřuje na stárnutí a veřejné zdraví.

V Číně je podle listu The Guardian mnoho oblastí, kde nákaza teprve vyvrcholí, na venkově se covid-19 už masivně šíří a čínské zdravotnictví se potýká s vážnými problémy. „Je to naprostý zmatek. Bylo lepší, když nás vláda držela zavřené doma,“ uvedl nejmenovaný lékař z východočínské provincie An-chuej.

S nedostatkem léků a zásob kyslíku se potýkají obyvatelé vesnic v jihovýchodní provincii Kuang-tung. K šíření koronaviru v Číně podle listu The Guardian také pravděpodobně přispěla nízká proočkovanost starší populace. Průtahy v jednání čínské vlády s farmaceutickými společnostmi jsou jednou z příčin nízké dostupnosti antivirotik.

„I přes svou velkou rozlohu Čína zůstává velmi propojenou zemí, jakmile dojde k velkému nárůstu případů ve větších městech, nákaza se bude rychle šířit také v menších městech a obcích,“ uvedl James Wood, profesor zaměřený na infekční nemoci na Univerzitě Nového Jižního Walesu v Sydney.

„Upřímně řečeno, je to jedno z mála užitečných doporučení (vlády) na tohle období,“ stálo v jednom z příspěvků na sociálních sítích k aktuální výzvě čínské vlády. „Víte kolik starších lidí už na koronavirus zemřelo? Není na takové doporučení už trochu pozdě?“ uvedl podle The Guardian na sociálních sítích další člověk.

Ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že Čína i nadále informuje o výrazně menším počtu úmrtí, než odpovídá realitě. WHO ale upozornila, že celkové množství informací, které země o největší vlně nákazy na svém území poskytuje, se o něco zvýšilo.

„Existují některé velmi důležité informační mezery, na jejichž odstranění s Čínou spolupracujeme,“ uvedla Maria Van Kerkhoveová z WHO. Rovněž uvedla, že nemá data, která by potvrzovala čínské tvrzení, že vlna nákazy už v některých částech této země s 1,4 miliardy obyvatel opadá. 

Zdroje: