Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 10°C Polojasno

Aktualizováno: Německo zavřelo obchody, opatření zpřísňuje i Slovensko a další země

Aktualizováno: Německo zavřelo obchody, opatření zpřísňuje i Slovensko a další země
Od 16. prosince v Německu zavřely kvůli covidu obchody (na snímku Kröpeliner Straße v Rostocku) | zdroj: Profimedia

V celém Německu se kvůli nepříznivému vývoji pandemie covidu-19 zavřely školy a většina obchodů - kromě těch, které prodávají zboží každodenní potřeby. Na veřejných místech je zakázán prodej alkoholu, zaměstnavatelé mají zaměstnancům umožnit práci z domova. Opatření zpřísňují i další země.

V Německu prudce vzrostl denní počet úmrtí spojovaných s covidem-19, Institut Roberta Kocha za posledních 24 hodin zaznamenal dalších 952 zemřelých (bez údajů ze Saska), což je nejvíce od začátku pandemie. Nákaza se nově prokázala u 27 728 osob. V zemi se stále zvyšuje také sedmidenní průměr počtu nakažených na 100 000 obyvatel, momentálně má hodnotu necelých 180. V asi 83 milionovém Německu se od začátku pandemie prokázala nákaza koronavirem dohromady u 1 379 238 lidí, s covidem-19 tam dosud zemřelo 23 427 osob.

Kancléřka Angela Merkelová a premiéři jednotlivých spolkových zemí se v neděli dohodli na zpřísnění uzávěry nejméně do 10. ledna. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn pak hovoří o tom, že díky očekávané vakcinaci je možné doufat v postupný návrat k normálnímu životu od konce léta. Merkelová v debatě s německými poslanci prohlásila, že bez dostatečného proočkování obyvatelstva proti koronaviru SARS-CoV-2 se Německo roušek nezbaví.

Slovensko od nadcházející soboty zavede kvůli šíření koronaviru zákaz vycházení, který ale bude mít řadu výjimek, včetně cest do zaměstnání. Uzavřena bude také většina prodejen. Zpřísnění karanténních opatření schválila vláda poté, co v zemi v uplynulých týdnech začal stoupat počet nových případů koronaviru a za úterý úřady potvrdily dosud nejvyšší přírůstek nakažených. Cestování sice s ohledem na nadcházející svátky omezeno nebude, členové jedné domácnosti se ale budou moci setkat pouze s jednou jinou domácností. Povolen bude i pobyt v přírodě, individuální sporty včetně lyžování, dále sňatky, křty i pohřby. V zemi nadále platí zákaz pořádání hromadných akcí i shromažďování.

V Nizozemsku, kde platí plošná karanténa od úterý, se od středy zavřely školy a opět otevřít by se měly až 18. ledna.

Protiepidemická opatření se zpřísňují také v britské metropoli. Londýn a jeho okolí od středy vstoupily do nejvyšší kategorie restrikcí: opět se zavírají hospody, kina či divadla. V Anglii platí od 2. prosince, kdy skončila plošná uzávěra, třístupňový systém regionálních opatření. Ve třetím stupni, do něhož devítimilionová londýnská aglomerace ve středu zamířila, se například lidé z různých domácností nesmějí scházet v soukromých prostorech.

Velká Británie je jednou z nejvíce postižených zemí v Evropě, s covidem-19 tu zemřelo už 64 908 lidí. Téměř 140 000 lidí už dostalo v zemi vakcínu proti covidu-19. Vakcínu firem Pfizer a BioNTech Britové dostávají od minulého úterý.

Itálie bude mít kvůli pandemii více mrtvých než za války, ve Švédsku roste počet úmrtí v domovech důchodců

Itálie letos bude mít kvůli pandemii covidu-19 více mrtvých než za druhé světové války. Statistický úřad Istat očekává, že celkový počet úmrtí za letošní rok zde překročí hranici 700 000, což se stalo naposledy v roce 1944. Virus SARS-CoV-2 nyní v Itálii den co den připraví o život stovky lidí, za posledních 24 hodin zemřelo 846 nakažených pacientů.

Itálie je co do počtu obětí covidu-19 nejhůře zasaženou zemí v Evropě a pátou nejpostiženější zemí na světě, zemřelo tu celkem téměř 66 000 lidí. Ačkoli počty nakažených se v zemi s 60 miliony obyvatel od listopadu citelně snížily, počty úmrtí jsou rekordně vysoké. Během druhé vlny epidemie denní bilance úmrtí už sedmkrát překonala hranici 800, nevyšší byla 3. prosince, kdy úřady hlásily 993 mrtvých. V první vlně pandemie zemřelo více než 800 lidí za den jen třikrát.

Nedostatečná péče o staré lidi a neodpovídající vládní opatření způsobily, že ve Švédsku zemřelo v souvislosti s nákazou koronavirem velké množství lidí v domovech důchodců. Téměř polovina z asi 7700 švédských úmrtí spojených s covidem-19 totiž připadá právě na klienty těchto zařízení.

Švédové se v rámci své strategie boje proti covidu-19 snažili vyhnout nařizování roušek a uzávěr, a jejich postup se tak liší od většiny ostatních zemí světa. Švédské úřady přijaly jen málo omezení týkajících se uzávěr škol, restaurací či dalších podniků, ale zároveň vyzývaly lidi, aby omezili kontakty a dodržovali hygienická opatření. Švédsko, které má 10 milionů obyvatel, od začátku pandemie zaznamenalo 341 029 případů koronaviru. S covidem-19 pak v zemi zemřelo 7667 lidí, což je výrazně více než v sousedním Norsku, Dánsku nebo Finsku.

V Izraeli zaznamenali za poslední den největší nárůst nových koronavirových infekcí za dva měsíce, a podle místních médií tak zřejmě příští týden vláda opět zavede přísná omezení, včetně zavření většiny obchodů. Izraelské ministerstvo zdravotnictví oznámilo 2862 nových případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 za poslední den, což je nejvíce od 12. října a asi o téměř šest stovek více než předchozí den. Izraelská vláda zavedla letos už dvě celonárodní uzávěry kvůli koronaviru, první na jaře, druhou v září. Některá omezení z té druhé přitom stále platí.

Zdroje: