Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Slovenský exministr Pavol Rusko je ve vazbě

Slovenský exministr Pavol Rusko je ve vazbě
Slovenská policie eskortovala exministra Pavla Ruska k nejvyššímu soudu | zdroj: Profimedia

Soud na Slovensku poslal do vazby obžalovaného exministra hospodářství Pavola Ruska, který se v úterý v kauze falšování směnek nedostavil k odvolacímu soudu a kterého policie následně zatkla. V této kauze soud první instance Ruskovi a podnikateli Marianu Kočnerovi v únoru vyměřil shodný trest 19 let vězení.

Rusko se krátce před začátkem úterního líčení u slovenského nejvyššího soudu omluvil s odůvodněním, že byl napaden a ošetřen v nemocnici. Zároveň nedal souhlas k jednání ve své nepřítomnosti.

Prokurátor Ján Šanta ale upozornil, že lékařské potvrzení nesplňuje zákonem předepsané podmínky pro řádnou omluvu. Senát pak nevyhověl návrhu obhajoby i žalobce, aby líčení pokračovalo pouze s Kočnerem, a proces odročil na leden.

Šanta návrh na vazební stíhání podal už v uplynulých dnech. Důvodem nebyly podle něj jen obavy z útěku obžalovaného či to, že se nedostavil k soudu, ale i skutečnost, že nedodržoval omezení v souvislosti s nošením monitorovacího náramku. Obhajoba podala vůči rozhodnutí o vazebním stíhání stížnost, na rozhodnutí o ní bude exministr čekat ve vazbě.

Při předvedení k soudu kvůli rozhodnutí o vazbě měl Rusko oči přelepené obvazem a ironicky řekl, že plánuje útěk do Afriky. Neúčast na úterním líčení dříve zdůvodňoval tím, že ho někdo polil žíravinou a způsobil mu kromě jiného poranění očí. Po ošetření v nemocnici byl v pondělí propuštěn do domácí péče. Rusko v kauze předkládal neschopenky již u soudu první instance, který kvůli tomu některá jednání musel zrušit.

Nejvyšší soud má projednat odvolání prokurátora i obou obžalovaných vůči verdiktu Specializovaného trestního soudu, který Ruska i Kočnera uznal vinnými z padělání čtyř směnek v hodnotě téměř 69 milionů eur (1,8 miliardy korun). Proplacení směnek požadovala i od soukromé televize Markíza jedna z firem Kočnera, který byl letos v září nepravomocně zproštěn obžaloby z objednání předloňské vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně. Prokurátor žádá uložit obžalovaným přísnější trest. 

Zdroje: