Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Sněmovna přerušila schvalování rozpočtu, pokračování v pátek

Aktualizováno: Sněmovna přerušila schvalování rozpočtu, pokračování v pátek
Andrej Babiš, Karel Havlíček, Vojtěch Filip a Alena Schillerová na jednání sněmovny | zdroj: Profimedia

Poslanecká sněmovna odložila na pátek hlasování o návrhu státního rozpočtu na příští rok. Menšinová vláda ANO a ČSSD dosud nemá dojednanou podporu pro jeho schválení. Komunisté, kteří kabinet v dolní komoře tolerují, podmiňují své hlasy přesunem deseti miliard korun z obranné kapitoly do rozpočtové rezervy.

Po polední přestávce už sněmovna o rozpočtu nejednala kvůli vyžádaným přestávkám pro poslanecké kluby ANO, ČSSD a KSČM. Dalším postupem ve schvalování rozpočtu se nakonec zabývali členové vedení dolní komory.

Přerušení do pátečního rána navrhl s odvoláním na dohodu z grémia místopředseda frakce ANO Roman Kubíček. Sněmovna návrh schválila hlasy 85 z 92 přítomných poslanců. Proti hlasovali jen dva poslanci ČSSD a nezařazení z Trikolóry a Jednotných.

Před polední přestávkou premiér Andrej Babiš (ANO) ve sněmovně řekl, že vláda nyní podporu pro návrh rozpočtu nemá. Ministerský předseda pak žádal opoziční lídry, aby jejich poslanci opustili při hlasování o rozpočtu jednací sál, a umožnili tím jeho schválení. Z opozičních řad ale zaznívaly nesouhlasné reakce.

Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) opět jednali s poslanci KSČM o jejich možné podpoře státního rozpočtu na příští rok. Komunisté zopakovali podmínku přesunu deseti miliard korun z obranné kapitoly do rozpočtové rezervy. Po jednání s komunisty premiér navštívil klub ČSSD. Odpolední začátek pokračování schůze sněmovny ke schvalování rozpočtu byl odložen nejprve o hodinu a následně kvůli dalším vyjednáváním ještě několikrát.

Pokud by sněmovna rozpočet neschválila, nastalo by od ledna rozpočtové provizorium. Ministryně Schillerová před tím poslance varovala. Poukazovala na to, že vláda by mohla díky 500miliardovému schodku schválenému na letošek hospodařit ještě s bezmála pěti miliardami korun měsíčně navíc.

Rozpočet se v debatě stal tradičně terčem opoziční kritiky. Poslanci nevládních stran tvrdí, že návrh je nereálný, když nepředpokládá mimo jiné plánované daňové změny. Návrh rozpočtu byl podle Jana Skopečka (ODS) postaven na vodě, podle Piráta Mikuláše Ferjenčíka jde o cár papíru a podle Věry Kovářové (STAN) je pouze prázdnou nádobou, a to ještě s dírou ve dně. Předseda klubu lidovců Jan Bartošek řekl, že pokud se rozpočet nepodaří schválit, bude to jasná ukázka toho, že vláda je slabá, a naváže to na chaos, který doprovází její restrikce kolem koronavirové krize.

Odložení hlasování o návrhu státního rozpočtu je podle Ferjenčíka manažerským selháním premiéra Babiše. Také Kovářová považuje situaci za projev neprofesionality vládní koalice. Ta se podle Skopečka rozpadá. Zástupci opozičních stran to řekli novinářům ve Sněmovně. O dalším postupu budou předsedové stran a klubů jednat ve čtvrtek večer.

Zdroje: