Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

Někteří jsou si rovnější: Soud v USA zamítl žalobu na saúdského prince kvůli vraždě novináře

Někteří jsou si rovnější: Soud v USA zamítl žalobu na saúdského prince kvůli vraždě novináře
Joe Biden a Muhammadi bin Salmán | zdroj: Profimedia

Soud ve Spojených státech zamítl žalobu proti saúdskoarabskému korunnímu princi Muhammadovi bin Salmánovi kvůli jeho údajnému podílu na vraždě novináře Džamála Chášukdžího. Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena v listopadu soudu navrhla, aby bin Salmánovi v tomto občanskoprávním řízení přiznal imunitu.

Saúdskoarabský novinář Chášukdží, který žil v exilu v USA, byl v roce 2018 zřejmě zavražděn na saúdskoarabském konzulátu v Istanbulu, kam si přišel prodloužit platnost dokladů kvůli nadcházející svatbě. Tělo kritika saúdské královské rodiny se nikdy nenašlo. Podle informací americké rozvědky vraždu posvětil sám korunní princ.

Soudce John Bates uvedl, že nešlo o lehké rozhodnutí, ale že měl ruce de facto svázané doporučením Bidenovy administrativy udělit princi coby šéfovi saúdskoarabské vlády imunitu.

Saúdského korunního prince, který je faktickým vládcem své země, a jeho dva údajné komplice ve Spojených státech zažalovala snoubenka zavražděného novináře Hatice Cengizová. Spolužalobcem byla skupina na podporu demokracie DAWN, kterou Chášukdží, sloupkař deníku Washington Post a kritik bin Salmánova režimu, založil. Cengizová obvinila Bidena, že udělením imunity bin Salmána, kterého označuje za „vraha“ a „zločince“, osvobodil, čímž se podle ní stal spoluviníkem.

Biden letos v srpnu řekl bin Salmánovi, že ho považuje za osobně zodpovědného za vraždu Chášukdžího. To, že pro něj později navrhl imunitu, je proto zásadní změnou v postoji Spojených států. Ze soudních dokumentů vyplývá, že soud se nyní řídil Bidenovým doporučením.

Spojené státy jsou vojenským partnerem Saúdské Arábie, které dodávají zbraně a mají na jejím území rozmístěné jednotky. Vojenské partnerství přežilo i diplomatické spory způsobené porušováním lidských práv, na které v Saúdské Arábii poukazují různé nevládní organizace.

Zdroje: