Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Nejvíce v Česku investují firmy s německými majiteli a s vlastníky z daňových rájů. Čína se v žebříčku propadá

Nejvíce v Česku investují firmy s německými majiteli a s vlastníky z daňových rájů. Čína se v žebříčku propadá
Ilustrační snímek | zdroj: Profimedia

Kdo stojí za firmami se zahraničními vlastníky s nejvyšším základním kapitálem v Česku? Mnohdy je to přísně utajená informace. Řada jejich majitelů se totiž skrývá za anonymitu offshorových destinací, píše Eliška Hradilková Bártová na webu Hlídací pes. 

Na první pohled není o čem pochybovat, statistiky hovoří jasně – nejvyšší základní kapitál do českých firem investují Němci, následovaní Nizozemci a Rakušany. V první desítce největších investorů figurují kromě Nizozemska ještě další tři offshorové destinace – Lucembursko, Kypr a Velká Británie.

Při důkladnější analýze, kterou data podrobila společnost Crif, se ale ukázalo, že ve skutečnosti v mnoha případech pochází kapitál z jiné země než mateřské a statistiky jsou tak významně zkresleny.

"V zásadě nastávají dvě varianty," komentuje situaci Jan Cikler, analytik společnosti Crif. "Buď je kapitál z jiné země, nebo jde o český kapitál skrytý za zahraniční firmou."

Příkladem může být důlní společnost OKD. Oficiálně je jejím vlastníkem NWR Holdings B.V. Ve statistikách co do objemu investic tak bude tato těžební firma zahrnuta do kategorie investic z Nizozemska. Přičemž je ale obecně známé, že jejím skutečným vlastníkem je český investor Zdeněk Bakala.

Podobně je to s investiční skupinou PPF, kterou vlastní taktéž nizozemská společnost PPF N.V. Jejím majoritním vlastníkem je ovšem český podnikatel Petr Kellner. Ve statistikách ale bude její kapitál považován za nizozemský.

Podle Ciklera stojí za touto strategií buďto snaha o daňovou optimalizaci nebo potřeba zůstat v anonymitě. Obojí umožňují právě offshorové destinace.

Evropská unie se ale v poslední době snaží přinutit členské státy, aby firmy musely prokazovat své koncové vlastníky a bylo tak zřejmé, komu společnosti patří. Na Slovensku již například existuje registr skutečných majitelů firem, které se uchází o veřejné zakázky. V Česku taková možnost není a rejstřík koncových vlastníků, po kterém EU volá, má v naší zemi zůstat neveřejný.

Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Statutáři, odkud jste?

O tom, zda je společnost vlastněna skutečně mateřskou firmou, svědčí často podle zjištění analytiků Crifu mimo jiné i to, zda zasedají ve statutárních orgánech zástupci z dané země či nikoliv.

Jako příklad může posloužit Škoda Auto. Ta byla vlastněna z Německa, posléze se vlastník přesunul do Nizozemska a nyní je ovládána z Lucemburska. Ovšem ve statutárních orgánech nenajdeme ani jediného Lucemburčana. V klíčových orgánech zasedají především Němci a Češi.

Díky formálnímu převedení mateřské firmy automobilky do Lucemburska se tak významně zvýšil statistický podíl investic z Lucemburska v Česku. Škoda Auto je co do základního kapitálu na čtvrtém místě se 16,7 miliardami korun.

Objemem investic ji v Česku předčily energetické společnosti Uniper Trend, innogy Česká republika a RWE Supply&Trading CZ.

OKD skončilo na desátém místě s kapitálem přes 10 miliard korun. A stejně jako v případě Škoda Auto i tady je patrné, že ve statutárních orgánech není žádný zástupce ze země mateřské společnosti.

"Pokud v seznamu vynecháme firmy, kde ve statutárních orgánech není jediný zástupce z příslušné země, vypadne například Kypr z první pětadvacítky, Lucembursko se propadne o 15 míst a výrazně si pohorší i Nizozemsko," komentuje Cikler. "Naopak do popředí se dostanou firmy vlastněné z Jižní Korei, Polska či Japonska."

Zatímco offshorové destinace se pohledem přes národnosti statutárů významně propadají, v obou případech drží prvenství investice z Německa.

Oproti tomu ruský kapitál je až na 16. místě, ačkoliv z Ruska vlastněných firem je v Česku zdaleka nejvíce. A Čínská lidová republika, jejíž investice v Česku podporuje mimo jiné prezident Miloš Zeman, se umístila až na 20. místě s necelými 2,5 miliardami korun základního kapitálu.

Investice z Číny navzdory hradní podpoře tak pořád dalece zaostávají za takovými zeměmi, jako je například Polsko či Maďarsko.

Eliška Hradilková Bártová pro Ústav nezávislé žurnalistiky

Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek Pro úplné zobrazení rozklikněte obrázek | zdroj: Hlídací Pes

Zdroje: