Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Nebudeme dovážet čínské zboží vyrobené nucenou prací Ujgurů, schválila americká Sněmovna

Nebudeme dovážet čínské zboží vyrobené nucenou prací Ujgurů, schválila americká Sněmovna
Snímek z demonstrace na podporu Ujgurů před Bílým domem | zdroj: Profimedia

Americká Sněmovna reprezentantů schválila návrh zákona, který má zabránit dovozu zboží vyrobeného za využití nucené práce Ujgurů a dalších muslimských menšin v čínské provincii Sin-ťiang.

Aby zákon vstoupil v platnost, musí ho schválit Senát a podepsat prezident Joe Biden, uvedla agentura Reuters. Pro právní normu ve středu hlasovalo 428 kongresmanů, proti byl jeden zákonodárce.

Návrh zákona požaduje, aby americké ministerstvo vnitřní bezpečnosti vytvořilo seznam subjektů, které spolupracují s čínskou vládou při represích vůči Ujgurům a dalším skupinám v Sin-ťiangu, a zakázalo import jejich zboží do USA. Návrh obsahuje rovněž klauzuli, podle níž se veškeré zboží pocházející z této provincie považuje za vyrobené pomocí nucené práce, pokud mu americké úřady neudělí výjimku, poznamenala agentura Bloomberg.

Čína čelí obviněním, že v Ujgurské autonomní oblasti zřídila internačních tábory, v nichž drží více než milion menšinových Ujgurů. Podle ochránců lidských práv funguje v táborech nucená práce a odehrává se tam násilná politická agitace. Ujgurské ženy jsou sterilizovány a Ujguři jsou nuceni vzdát se své muslimské víry, jazyka a kultury, uvádějí aktivisté. Washington a některé nevládní skupiny hovoří o genocidě vůči Ujgurům.

Peking obvinění odmítá. Čínské úřady tábory označují za střediska odborného vzdělávání, kde Ujguři podstupují politickou převýchovu.

Administrativa prezidenta Joea Bidena v pondělí oznámila, že na zimní olympijské hry v Pekingu se příští rok nevypraví žádní představitelé vlády USA. Mluvčí Bílého domu Jen Psakiová diplomatický bojkot her odůvodnila porušováním lidských práv v Číně. Peking v reakci pohrozil blíže nespecifikovanými „rezolutními protiopatřeními“.

Sněmovna reprezentantů ve středu schválila také další dvě opatření týkající Číny a dodržování lidských práv. Jedním z nich je rezoluce, která konstatuje, že Mezinárodní olympijský výbor porušil své vlastní závazky týkající se lidských práv tím, že spolupracuje s čínskou vládou.

Ve druhé rezoluci kongresmani odsoudili „pokračující genocidu a zločiny proti lidskosti“, které podle nich páchá Čína na Ujgurech a dalších náboženských či etnických menšinách, a vyzvali OSN, aby se situací zabývala.

Zdroje: