Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Aktualizováno: Sankce za mučení Ujgurů: Evropská unie reaguje na porušování lidských práv v Číně

Aktualizováno: Sankce za mučení Ujgurů: Evropská unie reaguje na porušování lidských práv v Číně
Evropská unie uvalila sankce na čínské činitele za porušování práv Ujgurů | zdroj: Profimedia

Poprvé za poslední tři desetiletí potrestala Evropská unie porušování lidských práv v Číně. Ministři zahraničí členských zemí dnes schválili přijetí sankcí vůči čtyřem činitelům, kteří jsou odpovědní za zacházení s menšinovými Ujgury.

(AKTUALIZOVÁNO) Mezi dnes potrestanými činiteli je šéf bezpečnostního úřadu Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang Čchen Ming-kuo, bývalý předák vládnoucí komunistické strany v této oblasti Ču Chaj-lun a dva další přední činitelé provincie Wang Ťün-čeng a Wang Ming-šan. Všichni budou mít zmrazený majetek v EU a nebudou smět cestovat na její území. Potrestána byla i čínská společnost odpovědná za fungování detenčních center, v nichž jsou podle některých západních zemí Ujguři vystavováni mučení, nucené práci a ženy nucené sterilizaci.

Unijní diplomacie konstatovala, že potrestaní hráli „aktivní roli při vytváření a zavádění čínské politiky v Sin-ťiangu, která mezi jiným zahrnuje rozsáhlé svévolné zatýkání, rozsáhlé sledování, indoktrinaci, ponižující zacházení stejně jako porušování svobody náboženství či vyznání“.

EU k sankcím sáhla v den, kdy na návštěvu Evropy přilétá nový americký ministr zahraničí Antony Blinken. Spojené státy přijaly protičínské sankce již dříve a označují čínský přístup k Ujgurům za genocidu. Washington chce dlouhodobě sladit svou politiku vůči Číně s Bruselem, některé unijní země však kvůli obchodním zájmům prosazují opatrnější postup.

(14:23, původní zpráva) Právě přístup země k Ujgurům mnozí západní politici označují za brutální. Podle unijní diplomacie jsou potrestaní činitelé přímo odpovědní například za svévolné zatýkání či ponižující zacházení s ujgurskou muslimskou menšinou. Peking před přijetím sankcí dopředu EU varoval.

Potrestaní Číňané budou mít zmrazený svůj majetek v Evropské unii a nebudou smět cestovat na její území. Sankce se vztahují také na jeden subjekt. Konkrétní jména zveřejní Rada EU během dne.

Evropské země se shodly na vůbec prvních postizích za porušování lidských práv v Číně od masakru demonstrujících studentů na pekingském náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v roce 1989. V reakci na něj zakázalo tehdejší evropské společenství vývoz zbraní do Číny, který platí dodnes.

Unie k potrestání čínských činitelů využila nový globální sankční režim, který jí umožňuje pružněji reagovat na porušování lidských práv kdekoli ve světě. Dnes v jeho rámci zavedla podobné tresty také vůči dvěma činitelům z ruského Čečenska kvůli tamnímu porušování práv sexuálních menšin. Potrestáno bylo i dalších pět lidí a dva subjekty ze Severní Koreje, Libye, Eritreje a Jižního Súdánu.

V posledních několika letech stovky Ujgurů a členové dalších etnických menšin v Číně, například Kazaši, vypovídají o tom, že byli drženi v internačních táborech. Taková zařízení jsou součástí vládní kampaně, která usiluje o násilnou asimilaci etnických menšin, někdy i za použití mučení a nucených prací. V táborech se odehrává také sexuální násilí na ženách a nucené sterilizace. Peking tvrdí, že tábory (kterými prošlo více než milion lidí) jsou „střediska odborného vzdělávání“, která mají údajně předcházet extremismu a terorismu. 

Zdroje:
ČTK, Deutsche Welle