Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Aktualizováno: Klesl denní nárůst nakažených. V Brně mají tři lidé variantu covidu omikron

Aktualizováno: Klesl denní nárůst nakažených. V Brně mají tři lidé variantu covidu omikron
V zemi stále roste zájem o očkování, zejména o třetí posilující dávku, která by měla lépe chránit právě i před variantou omikron (Ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Ve středu v Česku přibylo 16 179 potvrzených případů covidu. V Brně se u tří lidí potvrdila varianta koronaviru omikron.

(AKTUALIZOVÁNO, 14:35) Ve Fakultní nemocnici Brno se u dvou zaměstnanců potvrdila varianta koronaviru omikron. ČTK to dnes řekla mluvčí nemocnice Veronika Plachá. Oba zaměstnanci jsou v domácí izolaci a nepotřebují lékařskou péči, dodala. Omikron se potvrdil také u jednoho dítěte v ZŠ Arménská v Brně. ČTK to řekl ředitel školy Petr Holánek. Celá třída musela jít do karantény. Prvním potvrzeným případem omikronu v ČR byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky.

Oba zaměstnanci Fakultní nemocnice Brno jsou z plicního oddělení a podle Plaché nebyli nikde v zahraničí. „Očekáváme podle našich informací, že těchto případů omikronu bude přibývat,“ uvedla bez podrobností Plachá.

Nemocniční náměstek Ondřej Ludka uvedl, že nemocnice poslala vzorky ještě na ověření. „Varianta se tu objevila, je bohužel velmi nakažlivá. Uvidíme, co to udělá. Populace se promoří a objeví se další, je to přirozený vývoj nemoci,“ řekl Ludka.

Na nákazu v ZŠ Arménská upozornil Český rozhlas Brno. „Varianta byla potvrzena u jednoho žáka ve druhé třídě, celá třída je proto v karanténě. Žádné bližší informace nemám,“ řekl Holánek. Ředitel krajské hygienické stanice David Křivánek ČTK řekl, že hygienici u případů čekají na potvrzení vzorků.

Česko dosud mělo dva oficiálně potvrzené případy omikronu. První byla žena z Liberce, druhým člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Variantu omikron, kterou Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila mezi znepokojivé typy koronaviru, poprvé zaznamenali 9. listopadu v Jihoafrické republice.

(09:53, původní zpráva) Incidenční číslo se poprvé od 21. listopadu dostalo pod 1000. Za posledních sedm dní připadá na 100 000 obyvatel 979 nakažených. V nemocnicích je s covidem 6478 pacientů, což je nejméně v prosinci. V těžkém stavu je 1072 z nich. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

V zemi dosud s koronavirem zemřelo 34 129 lidí. Od neděle 28. listopadu až do tohoto pondělí byl denní počet obětí vždy vyšší než 100. Na úterý zatím připadá 96 zemřelých, na středu pak 47 zemřelých. Údaje z posledních dní se ale většinou při dalších aktualizacích zvyšují.

Incidence zůstává v šesti krajích vyšší než 1000. Nejhorší situace je nadále na východě Česka. Ve Zlínském kraji připadá na 100 000 obyvatel za uplynulých sedm dní 1244 případů koronaviru, v Olomouckém kraji je to 1158 případů. Naopak v Karlovarském kraji má incidenční číslo hodnotu 447, což je nejméně v zemi. Od středy kleslo incidenční číslo téměř ve všech regionech. Jedinou výjimkou je Ústecký kraj, kde se mírně zvýšilo na 924.

Laboratoře ve středu provedly 124 000 testů, zhruba stejně jako před týdnem. Pozitivita se proti minulé středě snížila u všech třech typů testů. V případě preventivních klesla z 8,68 na 7,71 procenta. U epidemiologické indikace, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 15,56 na 14,95 procenta. U diagnostické indikace, kdy jsou testováni lidé vykazující příznaky, klesla pozitivita z 36,05 na 35,01 procenta.

V Česku se ve středu potvrdil druhý případ koronavirové varianty omikron. Jde o úzký kontakt ženy z Liberce, u níž se tato varianta viru na konci listopadu v ČR potvrdila jako první. Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli potenciálně vyšší nakažlivosti zařadila omikron mezi znepokojivé typy koronaviru.

V zemi stále roste zájem o očkování, zejména o třetí posilující dávku, která by měla lépe chránit právě i před variantou omikron. Ve středu podstoupilo očkování v Česku 90 649 lidí, přibližně o 17 000 více než před týdnem. Pro třetí dávku si přišlo 78.266 lidí, což je dosud nejvíce za jeden den.

Zdravotníci v Česku podali dohromady přes 14,1 milionu dávek vakcíny proti koronaviru. Ukončené očkování má více než 6,4 milionu lidí, což podle ministerstva zdravotnictví představuje 60,2 procenta ze všech obyvatel. Z lidí od 12 let výše, kteří se zatím mohou očkovat, je plně naočkovaných 69 procent. Od půlky prosince se otevře registrace i pro děti od pěti do 12 let.

Zdroje: