Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Oblačno

NATO posiluje východní křídlo. Lavrov doporučil, aby Moskva dál se Západem vyjednávala

NATO posiluje východní křídlo. Lavrov doporučil, aby Moskva dál se Západem vyjednávala
Pochod proti ruské agresi v Kyjevě. Rusko provádí společná vojenská cvičení s Běloruskem na severu a kolem hranic Ukrajiny | zdroj: Profimedia

Šéf ruské diplomacie Sergej Lavrov dnes na poradě s prezidentem Vladimirem Putinem doporučil, aby Moskva pokračovala ve vyjednávání se Západem o své bezpečnosti.

Lavrov ale varoval, že rozhovory nelze vést donekonečna. Jeho vyjádření zazněla v době, kdy se obavy západních představitelů z bezprostředně hrozícího ruského útoku na Ukrajinu dál stupňují. Německý kancléř Olaf Scholz dnes v Kyjevě oznámil, že Berlín poskytne Ukrajině nový úvěr ve výši 150 milionů eur (asi 3,7 miliardy Kč).

Putin a diplomatické možnosti

Ruský ministr zahraničí Lavrov dnes v Kremlu, kam Scholz zamíří v úterý, prezidentu Putinovi řekl, že Moskva podle jeho názoru stále nevyčerpala veškeré diplomatické možnosti, aby Západ přiměla k přijetí svých požadavků.

Lavrov dodal, že jeho resort na deseti stranách připravil odpověď na dřívější reakci Spojených států a Severoatlantické aliance ohledně bezpečnostních záruk požadovaných Ruskem. Klíčovou z nich je pro Západ nepřijatelná garance, že se Ukrajina nikdy nestane členskou zemí NATO.

Právě takovou budoucnost své země dnes po jednání s německým kancléřem v Kyjevě před novináři hájil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Scholz po jednání se Zelenským na tiskové konferenci poznamenal, že jej překvapuje, jak Rusko přetváří přistoupení svého západního souseda do NATO ve velké politické téma v situaci, kdy vstup Ukrajiny do aliance není bezprostředně na pořadu dne.

Německý kancléř proto v Kyjevě vybídl Moskvu dalšímu dialogu o evropské bezpečnosti a snižování napětí. Scholz zároveň varoval před „dalekosáhlými a účinnými sankcemi“ v případě, že se Kreml rozhodne k vojenské akci na Ukrajině.

Se Zelenským se ale zcela neshodl ohledně nově postaveného plynovodu Nord Stream 2. Berlín se totiž jen chladně staví k možnosti, že by se projekt mohl stát součástí možných nových západních sankcí. Zelenskyj již dříve řekl, že Nord Stream 2, který má přivádět plyn z Ruska přímo do Německa po dně Baltského moře, považuje za nebezpečnou zbraň pro Ukrajinu i celou Evropu.

Americké stíhačky v Evropě

NATO v obavách z agresivního ruského chování dál posiluje své východní křídlo. Na polské základně Lask u Lodže tak dnes přistály další americké stíhačky F-15. Již ve čtvrtek dorazilo na základnu několik těchto strojů. Do litevského Kaunasu dorazila první část z posil, které pro síly Severoatlantické aliance v Pobaltí přislíbilo Německo.

Srbsko a Kosovo se nyní připojily k řadě zemí, které doporučily svým občanům bezodkladný odjezd z Ukrajiny. Zaměstnance z Ukrajiny kvůli napětí na ukrajinsko-ruských hranicích podle Reuters stahuje také Světová banka.

List Ukrajinska pravda upozornil, že zemi opouštějí charterovými lety nejúspěšnější ukrajinští podnikatelé a oligarchové. Prezident Zelenskyj proto naopak oznámil, že jeho rodina zůstává dál v Kyjevě a kritizoval rozhodnutí USA, Kanady a Austrálie přesunout své diplomatické mise z hlavního města do Lvova na západní Ukrajině.

Ruští poslanci v úterý posoudí dva návrhy usnesení, která vybízí prezidenta Vladimira Putina k uznání nezávislosti povstaleckých „lidových republik“ v Donbasu na východě Ukrajiny. Formální uznání východoukrajinských regionů kontrolovaných proruskými separatisty od roku 2014 by podle Reuters dále zvýšilo napětí okolo koncentrace ruských jednotek poblíž Ukrajiny.

Zdroje: