Dnes je středa 24. dubna 2024., Svátek má Jiří
Počasí dnes 6°C Slabý déšť

Putin s Lukašenkem hovořili o Ukrajině. V Bělorusku jsou na cvičení ruští vojáci

Putin s Lukašenkem hovořili o Ukrajině. V Bělorusku jsou na cvičení ruští vojáci
Putin a Lukašenko probrali některé otázky rozvoje bilaterálních vztahů, jakož i situaci okolo reakcí USA a NATO na ruské návrhy ohledně dlouhodobých záruk bezpečnosti Ruska | zdroj: Profimedia

Ruský prezident Putin jednal se svým běloruským protějškem Lukašenkem. V Bělorusku probíhá společné cvičení místních vojáků s ruskou jednotkou.

Ruský prezident Vladimir Putin v sobotu kromě telefonických rozhovoru se svými protějšky z Francie a Spojených států hovořil také s běloruským vůdcem Alexandrem Lukašenkem, a to i o „situaci okolo Ukrajiny“, informují média s odvoláním na komuniké Kremlu a Lukašenkovy tiskové služby.

V Bělorusku aktuálně cvičí s běloruskými vojáky i ruské jednotky v odhadované síle asi 30 000 mužů, které by se podle varování Západu mohly přidat k případné ruské invazi na Ukrajinu. Ta podle Washingtonu může přijít „kdykoliv“. Moskva tato podezření odmítá jako „hysterii“ a „dezinformace“.

„Hlavy států posoudily otázky mezinárodních vztahů, včetně situace okolo Ukrajiny,“ uvedlo běloruské komuniké.

Putin a Lukašenko podle komuniké Kremlu probrali některé otázky dalšího rozvoje bilaterálních vztahů, jakož i situaci okolo reakcí USA a NATO na ruské návrhy ohledně dlouhodobých záruk bezpečnosti Ruska, a domluvili se na dalších kontaktech.

Rusko požadovalo především záruky, že se Ukrajina nestane členskou zemí Severoatlantické aliance a že USA a NATO nerozmístí útočné zbraně u hranic Ruska. Moskva nyní vyjadřuje nevoli nad tím, že západní odpověď na ruské návrhy tyto body pomíjí.

Lukašenko dříve uvedl, že v případě „války proti Donbasu“, ovládnutém na východě Ukrajiny proruskými separatisty, by běloruská armáda postupovala stejně jako ruská, připomněla ukrajinská agentura Unian.

Zdroje: