Dnes je neděle 28. dubna 2024., Svátek má Vlastislav
Počasí dnes 20°C Oblačno

Násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska prý EU „nebude tolerovat“

Násilné deportace ukrajinských dětí do Ruska prý EU „nebude tolerovat“
Věra Jourová | zdroj: Profimedia

Násilná deportace je zločinem a Evropská unie ji nebude tolerovat, řekla v projevu k Evropskému parlamentu o převozech ukrajinských dětí do Ruska místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová. Ujistila, že EU podporuje ukrajinské úřady ve vyšetřování těchto deportací na národní úrovni a podniká také kroky, aby o nich shromáždila důkazy a identifikovala osoby, které mají za převozy dětí zodpovědnost.

„Jsme oddáni tomu, abychom zajistili, že ti, kteří jsou zodpovědní za násilnou deportaci, budou pohnáni k odpovědnosti,“ zdůraznila Jourová. Upozornila, že deportace ukrajinských dětí do Ruska pod záminkou evakuace začaly ještě před plnohodnotnou ruskou invazí na Ukrajinu z loňského února.

Počty deportovaných dětí se v různých zdrojích liší, upozornila Jourová. Ukrajinská platforma Dity vijny (Děti války) k dnešnímu dni registruje přes 19 390 deportovaných dětí. Navrátit na Ukrajinu se jich podle ní zatím podařilo 361. Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu připisuje zodpovědnost za deportace přímo ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruské zmocněnkyni pro práva dětí Mariju Lvovové-Bělovové. Na oba jmenované vydal v polovině března zatykač.

Jourová připomněla, že státy EU mají na základě zatykače ICC povinnost Putina a Lvovou-Bělovovou zadržet, pokud by se pohybovali na jejich území, a vydat je k trestnímu stíhání. Uvedla, že Lvovová-Bělovová už figuruje na unijním sankčním seznamu spolu s dalšími 15 osobami, kterým unijní blok připisuje za deportace zodpovědnost.

Evropská unie podle místopředsedkyně Evropské komise úzce spolupracuje s ukrajinskou generální prokuraturou, kterou podporuje ve vyšetřování na národní úrovni. EU také mimo jiné rozšířila mandát unijní agentury Eurojust, aby mohla sbírat a uchovával důkazy, a mohla tak posílit národní vyšetřování, v čemž jí pomáhá také Úřad evropského veřejného žalobce.

Deportace se mnohdy týkají osiřelých dětí, které jsou nabízeny v Rusku k adopci. Do Ruska byly často zavlečeny i ukrajinské děti, které jejich rodiče v dobré víře vyslali na letní tábor organizovaný v ukrajinských oblastech pod kontrolou ruských sil, popsala dříve média. Česká europoslankyně za ČSSD Radka Maxová, která je v Evropském parlamentu členkou frakce Pokrokové spojenectví socialistů a demokratů (S&D), při dnešní rozpravě v parlamentu upozornila, že pro rodiče je prakticky nemožné tyto děti získat zpět, protože často nemají informace o přesném pobytu dítěte, dostatečné prostředky nebo cestovní pasy.

V dnešní rozpravě zazněly tvrdé odsudky přesunů ukrajinských dětí. „Násilná deportace je součástí Putinova plánu zničit Ukrajinu,“ řekl švédský poslanec z Evropské lidové strany (EPP) David Lega. Německý poslanec Sergey Lagodinsky z parlamentní frakce Zelení použil v souvislosti s deportacemi ukrajinských dětí slovo genocida.

Zdroje: