Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes 6°C Polojasno

Na výročí maďarského povstání vyšli do ulic Orbánovi příznivci i odpůrci

Na výročí maďarského povstání vyšli do ulic Orbánovi příznivci i odpůrci
Demonstrace v Budapešti připomněly 65. výročí protisovětského povstání | zdroj: Profimedia

Do budapešťských ulic dnes u příležitosti 65. výročí protisovětského povstání vyrazily desetitisíce Maďarů. Demonstrace svolali jak stoupenci premiéra Viktora Orbána, tak jeho odpůrci.

Maďarsko příští rok čekají parlamentní volby, ve kterých bude Orbán poprvé od nástupu k moci v roce 2010 čelit jednotné frontě opozičních stran.

Orbán své příznivce v centru města vyzval, aby hájili to, čeho bylo za jeho vlády dosaženo. Obvinil rovněž Brusel a Washington ze snahy zasahovat do maďarské politiky. Washington a americký miliardář maďarského původu George Soros podle něj využívají svých peněz a médií, aby v Maďarsku dostali k moci své lidi, tedy maďarskou levicovou opozici.

profimedia-0639467473 Budapešťská demonstrace Orbánových příznivců u příležitosti 65. výročí protisovětského povstání | zdroj: Profimedia

„Nezáleží však na tom, co chtějí v Bruselu, ve Washingtonu a v médiích řízených ze zahraničí. Budou to Maďaři, kdo rozhodne o svém vlastním osudu,“ prohlásil Orbán. „Věříme ve stejné hodnoty: rodinu, národ a silné a nezávislé Maďarsko,“ řekl svým příznivcům.

Organizátoři provládní demonstrace uvedli, že chtějí opozici i Bruselu ukázat svou jednotu. „Je nemožné, že opět čelíme útokům ze strany Západu, který neustále kritizuje Viktora Orbána,“ uvedla podle agentury Reuters jedna z účastnic demonstrace. „Volby příští rok budou o tom, zda Maďarsko zůstane suverénní zemí, nebo se rozplyne v muslimském moři,“ dodala.

Opozice povzbuzená dobrým výsledkem v místních volbách v roce 2019 a také příznivými průzkumy veřejného mínění se rozhodla utvořit společnou koalici, i když jsou v ní ideologicky velmi nesourodé strany od zelených, socialistů a liberálů až po pravicový Jobbik. V čele koalice stojí Péter Márki-Zay, který na dnešní opoziční demonstraci slíbil, že v případě zvolení jeho vláda navrhne novou ústavu, omezí korupci, zavede euro a zaručí svobodu médií, „Současný režim se stal morálně neudržitelným,“ prohlásil. Průzkumy signalizují těsný volební souboj mezi Orbánovou stranou Fidesz a opoziční koalicí.

Maďarská revoluce roku 1956 byla nejmasovějším a také na dlouho nejkrvavějším pokusem některé ze zemí východního bloku vymanit se z vlivu Moskvy. Lidové povstání vypuklo po budapešťské demonstraci z 23. října 1956, jejíž účastníci chtěli vyjádřit solidaritu s tehdejšími změnami v Polsku, kde se po dělnických bouřích dostal do čela komunistické strany reformátor Wladyslaw Gomulka. Původně pokojná akce ale v Budapešti přerostla v ničení symbolů komunismu a nakonec ve srážky s bezpečnostními silami. Nepokoje, které potlačila až Sovětská armáda, trvaly do začátku listopadu a zahynulo při nich nejméně 3500 lidí.

Zdroje: