Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Do Česka přijíždí Orbán. Piráti varují před „orbanizací“ Česka, jednali s maďarskou opozicí

Do Česka přijíždí Orbán. Piráti varují před „orbanizací“ Česka, jednali s maďarskou opozicí
Premiér Babiš s maďarským premiérem Orbánem během návštěvy Maďarska | zdroj: Profimedia

Předseda maďarské vlády přijede na návštěvu ČR, setká se s premiérem Andrejem Babišem nebo prezidentem Milošem Zemanem. Zástupci Pirátů a STAN varovali před orbanizací Česka a jednali s maďarskou opozicí.

Zástupci Pirátů a STAN, kteří se v úterý videokonferencí spojili s budapešťským primátorem a jedním z lídrů maďarské liberální opozice Gergelym Karácsonym, po jednání varovali před tím, aby se Česko vydalo současnou cestou Maďarska a vládní strany Fidesz a premiéra Viktora Orbána, k němuž jsou kritičtí.

Předseda maďarské vlády ve středu přijede na návštěvu České republiky. V pražské Kramářově vile ho přivítá premiér Andrej Babiš. Odpoledne společně navštíví Ústí nad Labem. Večer Orbána v Lánech přijme prezident Miloš Zeman.

„Chtěl bych podpořit naše české přátele, aby se poučili z naších chyb a nevydali se cestou orbanizce,“ uvedl maďarský politik Karácsony na včerejší tiskové konferenci, jeho slova byla do Prahy zprostředkována videokonferencí. Citoval také z projevu bývalého českého prezidenta Václava Havla, který podle něj před Orbánem varoval už v roce 2002.

Babišův přítel Orbán

Babiš s Orbánem plánují ve středu společnou návštěvu Ústeckého kraje, kde premiér vede kandidátku ANO do sněmovních voleb, které budou 8. a 9. října. Oba politici udržují dlouhodobě dobré vztahy a na řadu věcí mají podobné názory.

Minulý týden byl Babiš na dvoudenní návštěvě Maďarska, kde se zúčastnil demografického summitu. Premiéři tehdy společně kritizovali Evropskou unii, která podle nich dostatečně nebrání své hranice před ilegální migrací.

Maďarsko se stalo v červnu terčem kritiky kvůli zákonu zakazujícímu osvětu o LGBT. Maďarský premiér je dlouhodobě ve sporu s mnoha unijními lídry, kterým vadí jeho styl vládnutí, jenž sám Orbán označuje za neliberální demokracii. Kritici uvádějí, že maďarská vláda omezuje pluralitu médií, akademické svobody či činnost nevládních organizací. Orbán takové nařčení odmítá.

Hlavními tématy jednání premiérů ČR a Maďarska mají být hospodářská a průmyslová spolupráce, obrana, migrace a dopady pandemie covid-19. Slavnostní oběd se uskuteční v Ústí nad Labem na zámečku Větruše, kde ANO na začátku září startovalo volební kampaň. Na její zahájení tehdy nečekaně dorazil Andrej Babiš mladší. Konfrontoval svého otce, kterého dlouhodobě obviňuje, že ho nechal zavléct na Krym kvůli takzvané kauze Čapí hnízdo. Premiér obvinění odmítá.

Opozice: Babiš využívá Orbána v kampani

Zástupce maďarské liberální opozice Karácsony vyjmenoval způsoby, kterým podle něj Orbán v Maďarsku narušuje demokracii a svobodnou politickou soutěž. Jde podle něj především o ovládnutí médií, kam nemá opozice přístup, ovlivňování ústavního soudu a dalších složek justice, omezování peněz samosprávám pod vládou opozice nebo narušení vztahu s Evropskou unií.

Schůzku Pirátů se zástupcem maďarské opozice inicioval pražský primátor Zdeněk Hřib, podle kterého je varovné, že premiér Babiš využívá Orbána v předvolební kampani.

„Sbližování postojů našeho a maďarského premiéra je velice, velice nebezpečným signálem pro Českou republiku,“ řekl. Připomněl, že Praha s Budapešťí, Bratislavou a Varšavou v roce 2019 založily Pakt svobodných měst. „Nyní už v něm máme 19 dalších měst jak z Evropy, tak z celého světa,“ uvedl a dodal, že pakt chce prosadit přímé evropské dotace pro regionální samosprávy.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš řekl, že Babiš Orbána využívá v předvolební kampani. Dodal, že podle slov Karácsonyho to podobně funguje i v Maďarsku, kde Orbán podle něj ve své propagandě Babiše využívá jako důkaz toho, že ve svých sporech s Evropskou komisí není osamocen.

Starosta Dolních Břežan a místopředseda STAN Václav Michalik řekl, že jedním ze znaků režimu v Maďarsku je centralismus. „Maďarský příklad ukazuje velmi odvrácenou tvář centralistického pojetí politiky, protože ohrožuje zdroje samospráv, které jsou nárokové, a všechno převádí do nenárokových dotací,“ řekl. To podle něj znamená, že lokální politické reprezentace, které vládu kritizují, nemusí dostat nic. Podobně podle něj v posledních letech postupuje i Babišova vláda.

Zdroje: