Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 6°C Oblačno

Na ustavující schůzi se poprvé po volbách sešla sněmovna v novém složení

Na ustavující schůzi se poprvé po volbách sešla sněmovna v novém složení
Poslanci se zatím v jednacím sále rozmístili v abecedním pořadí bez rozdílu klubové příslušnosti (Ilustrační foto) | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Poslanecká sněmovna obnovila svou činnost na dnešní ustavující schůzi, kterou tradičně zahájila státní hymna.

Poslanecká sněmovna obnovila svou činnost na dnešní ustavující schůzi, kterou tradičně zahájila státní hymna. Poslanci se v novém povolebním složení vrátili do jednacího sálu zhruba po měsíci. Jejich prvním úkonem bylo složení ústavou předepsaného slibu, aby se mohli naplno ujmout svého mandátu. Poslanci také rozhodli o tom, že sněmovní mandátový a imunitní výbor bude mít 16 členů. K jeho naplnění a volbě vedení dolní komory se poslanci sejdou kvůli zákonným lhůtám ve středu. Ustavující schůze byla kvůli tomu zhruba po hodině přerušena.

Jako první složil slib Radek Vondráček (ANO), který podle zákona schůzi jako bývalý předseda Sněmovny a zároveň znovuzvolený poslanec svolal. Bude ji řídit až do výběru své nástupkyně v čele dolní komory, má se jí stát předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Následoval slib Petra Fialy (ODS) jako nejstaršího místopředsedy dolní komory, který se stal znovu poslancem.

Fiala poté od řečniště vyvolával ke složení slibu do Vondráčkových rukou další poslance podle abecedního pořadí počínaje Ivanem Adamcem (ODS) a konče Markem Ženíškem (TOP 09). Slib stvrzovali podpisem u stolku, který je obvykle vyhrazen předkladatelům zákonů. Plénum sledovalo tento zhruba 40minutový ceremoniál vestoje.

Z 200 poslanců se z prvního dne ustavující schůze omluvili ze zdravotních důvodů poslanci Jiří Carbol, Pavla Golasowská a Marie Jílková (všichni KDU-ČSL), a také Josef Flek (STAN), jenž důvod nesdělil. Slib tak složí později, nejdříve při středečním pokračování schůze.

Z členů dosluhující vlády Andreje Babiše (ANO) se omluvili ministr školství Robert Plaga (za ANO) a ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD), a to z pracovních důvodů. Vládní lavice byla zaplněna jen zhruba z poloviny, jako první ji z přítomných členů vlády opustil končící vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), jehož strana se stejně jako KSČM letos do Sněmovny nedostala.

Poslanecký slib složil i hejtman Zlínského kraje Radim Holiš (ANO). Už dřív ohlásil, že se sněmovního mandátu vzdá, protože nechce hromadit funkce a chce se soustředit na práci v kraji. Mandát po Holišovi připadne Margitě Balaštíkové, která byla poslankyní hnutí ANO ve dvou minulých volebních obdobích.

Poslanci se zatím v jednacím sále rozmístili v abecedním pořadí bez rozdílu klubové příslušnosti. Vedle sebe tak usedli staronový poslanec Tomio Okamura (SPD) a jeho starší bratr Hayato Okamura (KDU-ČSL), kterého vynesly k mandátu z 15. místa pražské kandidátky volební koalice Spolu preferenční hlasy. Oba bratři, kteří se kvůli názorovým rozdílům léta nestýkali, také skládali slib hned po sobě.

Poslanci dnes ještě vyslechli informaci o ustavení sněmovní volební komise v čele s Martinem Kolovratníkem (ANO). K jeho naplnění a ustavení dalších sněmovních orgánů se poslanci sejdou ve středu 10. listopadu v 10:00.

Vznik volební komise

Sněmovna projednala vznik volební komise, svého prvního orgánu. Komise organizuje veškeré volby v dolní komoře včetně výběru jejího vedení. Má 16 členů, zastoupení v ní mají všechny sněmovní strany a hnutí. Poslanci dnes ustavení komise vzali na vědomí vůbec prvním hlasováním v tomto volebním období.

Předsedou komise její členové už dříve zvolili Martina Kolovratníka (ANO). Komisi vedl i v předchozích dvou volebních obdobích. Místopředsedou komise je nový poslanec ODS Karel Haas.

Komise vnikla minulý týden v úterý na základě schůzky iniciační skupiny poslanců. Hned druhý den se členové komise sešli na první schůzi zejména k volbě svého vedení.

Volební komise zajišťuje během volebního období volby do sněmovních orgánů a funkcí. Organizuje nominace a volby i do dalších funkcí mimo Sněmovnu, o jejichž obsazení rozhodují podle zákona poslanci. Jde například o volbu členů širšího vedení Nejvyššího kontrolního úřadu nebo mediálních rad.

Zdroje: