Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Koaliční smlouvu PirSTAN a Spolu schválilo vedení TOP 09 i KDU-ČSL

Koaliční smlouvu PirSTAN a Spolu schválilo vedení TOP 09 i KDU-ČSL
Koalice Spolu v novém kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Výkonný výbor TOP 09 schválil dnes podle informací ČTK vládní koaliční smlouvu mezi Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Piráty se Starosty a nezávislými.

Dohodu podepíšou zástupci pěti stran v pondělí dopoledne ještě před ustavující schůzí nové Sněmovny. Smlouvu schválila už ve čtvrtek vedení ODS a hnutí STAN a dnes odpoledne také lidovci. Piráti dají dohodu k ratifikaci všem členům až příští týden po jejím podpisu.

Nový většinový kabinet bude mít 18 členů. Oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace. Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů. Piráti a STAN budou mít sedm ministrů.

Celostátní konference lidovců schválila dnes odpoledne koaliční smlouvu a program formující se vládní koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů a STAN. Informoval o tom předseda poslaneckého klubu strany Marek Výborný. Už ve čtvrtek dokumenty posoudily a schválily stranické orgány občanských demokratů a Starostů.

Lidovci by měli podle dosavadních informací v kabinetu, který má nahradit vládu hnutí ANO a ČSSD, získat tři ministerstva. Mají to být ministerstvo pro místní rozvoj, zemědělství a životního prostředí. V případě ministerstev životního prostředí a zemědělství chtějí lidovci podle Jurečky působit proti současnému „resortismu“. Ministerstvo práce a sociálních věcí má dovolit hájit zájmy těch, kteří propadají sociálním sítem.

Zdroje: