Dnes je sobota 20. dubna 2024., Svátek má Marcela
Počasí dnes 7°C Slabý déšť

Širší vedení STAN dnes podpořilo vládní koaliční dohodu Spolu a PirSTAN

Širší vedení STAN dnes podpořilo vládní koaliční dohodu Spolu a PirSTAN
Největší kontroverze v diskusi podle informací ČTK na dnešním jednání Starostů vzbudil záměr, podle kterého má ministerstvo pro místní rozvoj v rámci koalice PirSTAN připadnout Pirátům | zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

Starostové a nezávislí (STAN) dnes jako první strana z chystané pětikoalice podpořili vládní koaliční smlouvu.

Podle informací ČTK dokument v hlasování schválil velkou většinou celostátní výbor hnutí. Na koaliční smlouvě a programovém prohlášení budoucí vlády se domluvily koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN v úterý. Dokumenty se jejich lídři chystají podepsat 8. listopadu.

Koaliční dohodu chtějí strany zveřejnit až po pondělním podpisu. Dnes večer o koaliční smlouvě budou jednat i občanští demokraté, v pátek ji projednají lidovci a TOP 09.

Nový většinový kabinet bude mít 18 členů, oproti současné vládě ANO a ČSSD v něm přibudou ministři pro legislativu, pro evropské záležitosti a pro vědu, výzkum a inovace.

Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a deseti ministrů. Jedná se o ministry financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace.

Pirátům a STAN připadne sedm ministerstev - vnitro, průmysl, školství, místní rozvoj, ministerstvo zahraničí, ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti.

Největší kontroverze v diskusi podle informací ČTK na dnešním jednání Starostů vzbudil záměr, podle kterého má ministerstvo pro místní rozvoj v rámci koalice PirSTAN připadnout Pirátům.

Zdroje: