Dnes je pátek 19. dubna 2024., Svátek má Rostislav
Počasí dnes 8°C Slabý déšť

Zeman jmenuje Fialu premiérem. Prezident udělá vše aby vláda vznikla co nejrychleji

Zeman jmenuje Fialu premiérem. Prezident udělá vše aby vláda vznikla co nejrychleji
Zeman, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici, řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle | zdroj: Profimedia

Prezident Miloš Zeman dnes řekl, že se jmenováním předsedy ODS Petra Fialy předsedou nového kabinetu nebude problém.

Uvedl to v telefonickém rozhovoru na Frekvenci 1. Současný předseda vlády Andrej Babiš nemá zájem stát se premiérem, poznamenal. Zeman udělá vše pro to, aby vláda vznikla co nejrychleji.

Prezident veřejně promluvil poprvé od 1. září, kdy v Brně zahájil školní rok. Médiu poskytl rozhovor poprvé od 22. srpna, kdy s ním hovořil server Blesk.cz.

Zeman bude s Fialou mluvit videokonferenčně v sobotu, tématem podle něj bude především jmenování předsedy ODS a lídra koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) premiérem. „K tomu musí proběhnout ještě několik kroků, vláda musí podat demisi po ustavující schůzi Sněmovny. Ale myslím si, že tam nebude žádný problém, protože Andrej Babiš, se kterým jsem před chvílí telefonicky mluvil, nemá zájem o to, stát se premiérem. Důvod je celkem prostý, že s ním nikdo nechce jednat,“ řekl prezident.

Končící premiér Babiš plánuje Zemanovi demisi písemně odevzdat okamžitě po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny.

Zeman, který se léčí v Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN), řekl, že se cítí naprosto normálně, a protože není přetížený, tak i lépe než obvykle. Uvedl, že už měsíc nekouří. „Můj skutečný stav je založen na tom, že mně nechutná jíst a že špatně trávím. Kroky, které se tady v nemocnici udělaly, vedly k tomu, že už jsem zcela normální a díky bohu za to,“ uvedl prezident.

Ve sněmovních volbách Zemana překvapil neúspěch Pirátů, byl extrémnější, než čekal. Piráti, kteří do voleb šli v koalici se Starosty a nezávislými (STAN), získali čtyři mandáty. Mají ale být součástí vznikající vlády společně s ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Zeman také uvedl, že si prostudoval programy všech politických stran. Program ODS mu je sympatický, zkritizoval naopak priority Strany zelených.

Novou vládu Zeman jmenuje na zámku v Lánech, nikoli na Pražském hradě. V rozhovoru nesdělil, zda jmenuje vládu ve složení, které Fiala navrhne. „Ze své strany udělám vše pro to, aby tato vláda vznikla co nejrychleji,“ řekl.

Hlava státu též uvedla, že si váží svého kancléře Vratislava Mynáře za to, že zdokumentoval, jak Zeman v nemocnici podepisuje svolání Sněmovny. Samozřejmě je podpis pravý, řekl prezident. Mynář video 21. října zveřejnil. Žalobci v Praze 6 podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz prověřují, zda se okolí prezidenta nedopustilo padělání jeho podpisu na dokumentu, a tím i přisvojení pravomocí prezidentského úřadu.

Zeman předpokládá, že bude po zbytek svého mandátu, zhruba rok a půl, plnit své povinnosti. „Poté jako šťastný penzista odejdu do důchodu. Doufám, že mezitím už bude hotový můj domeček, bungalov, který je shodou okolností také v Lánech,“ dodal.

Kandidát koalice Spolu na premiéra Petr Fiala uvítal slova prezidenta Miloše Zemana, že je připraven ho jmenovat premiérem. V sobotu bude Fiala hlavu státu prostřednictvím videokonference informovat o shodě formující se koalice Spolu a PirSTAN na hlavních programových principech a připravenosti co nejdříve sestavit novou vládu. Česko je podle něj ve složité ekonomické i epidemiologické situaci a potřebuje novou vládu s jasným mandátem vycházejícím z výsledků voleb.

„Budu prezidenta informovat o tom, že zástupci obou koalic se dokázali velice rychle shodnout na hlavních programových principech a že jsou připraveni co nejdřív sestavit funkční vládu. V této souvislosti vítám sdělení pana prezidenta Zemana, že je připraven mne jmenovat do funkce premiéra a udělat všechny ústavní kroky, které jsou nezbytné pro vytvoření nové vlády,“ uvedl Fiala.

Demise vlády

Demisi vlády hnutí ANO a ČSSD plánuje končící premiér Andrej Babiš prezidentovi Miloši Zemanovi písemně odevzdat okamžitě po skončení ustavující schůze Poslanecké sněmovny. Řekl to po dnešním telefonickém rozhovoru se Zemanem.

„Čekáme na ustanovení Sněmovny, pokud ustanoví orgány, okamžitě svolám vládu a podáme demisi,“ uvedl Babiš. Dodal, že o přesném termínu se Zemanem nehovořil. S prezidentem probíral také to, proč ho dnes nemohl z rozhodnutí nemocnice vidět osobně. „Byli jsme překvapeni, že mi nebyla umožněna návštěva,“ uvedl.

Prezident je podle premiéra „v absolutně lepší“ kondici, než když s ním hovořil osobně 10. října před převozem do nemocnice. Uvedl, že bez jeho vědomí požádal o výjimku ze zákazu návštěv ministr Lubomír Metnar, nebyla mu však udělena. „Abych to lámal přes Metnara, se mi nechce,“ uvedl na to, zda se bude do nemocnice snažit dostat.

Zdroje: