Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 0°C Polojasno

Písařík se omluvil zákazníkům. Jako byste pohřbili blízkého, řekl ke krachu Bohemia Energy

Písařík se omluvil zákazníkům. Jako byste pohřbili blízkého, řekl ke krachu Bohemia Energy
Podle Pirátů se majitel Bohemia Energy Písařík s manželkou pokusili přesunout některé nemovitosti v hodnotě stovek milionů korun na virtuální firmy | zdroj: Robert Klejch / CNC / Profimedia

Jiří Písařík, majitel skupiny Bohemia Energy, vystoupil na tiskové konferenci. Omluvil se zákazníkům za současnou situaci.

Bohemia Energy dodávala elektřinu a plyn zhruba 900 000 odběratelům a v říjnu ukončila činnost. Písařík v emotivním projevu přirovnal rozhodnutí o ukončení činnosti společnosti k pohřbívání někoho blízkého. Uvedl, že neočekává, že by se k podnikání v energetice znovu vrátil.

„Jsou to již tři týdny od doby, kdy jsme museli učinit to velice těžké rozhodnutí. Stále ještě nejsem úplně schopen o tom mluvit. Bohemku jsme budovali 16 let a byla každodenní součástí našeho života. To, že tomu tak už nebude, to je něco, co je pro nás naprosto nepochopitelné. Nevím, jestli si to vůbec dokážete představit, ale je to jako byste pohřbívali někoho blízkého,“ řekl dnes Písařík. „Každý den se probudím a říkám si, že je to jen zlý sen,“ uvedl podnikatel, který se během tiskové konference několikrát rozplakal.

Dodavatelé poslední instance

Zástupci dosud největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v Česku dnes zopakovali, že důvodem byl především přetrvávající extrémní růst cen energií na velkoobchodních trzích. Klienti skupiny se nejdříve dostali k takzvanému dodavateli poslední instance (DPI), kde mohou zůstat maximálně půl roku. Energetický regulační úřad i ministerstvo průmyslu a obchodu opakovaně vyzvaly, aby lidé v tomto institutu dlouho nezůstávali.

DPI jsou v případě dodávek elektrické energie v závislosti na konkrétním regionu společnosti E.ON Energie (jižní části ČR), Pražská energetika (Praha a nejbližší okolí) a ČEZ Prodej (střed a sever ČR). U plynu pak E.ON Energie (Jihočeský kraj), Pražská plynárenská (Praha a nejbližší okolí) a innogy Energie (zbytek ČR). Písařík dnes uvedl, že firmy tento institut zneužily a legislativa v oblasti je v Česku nedostatečná.

Majitel Bohemia Energy poukázal především na rozptyl mezi částkami, které lidé u DPI platí. „To, co DPI provedli, a k čemu je vůbec institut DPI určen - to znamená, aby ten zákazník jenom překlenul nějaké minimální období, našel si nového dodavatele a ten obchodník v DPI mu dodal za, z logiky věci, nákladovou cenu - nerýžoval, nevydělával na tom dodatečné peníze. To se tady bohužel naprosto minulo,“ řekl dnes Písařík.

Ministerstvo průmyslu a obchodu a Energetický regulační úřad se minulý týden s dodavateli poslední instance) dohodly na snížení záloh za energie pro klienty v režimu DPI v listopadu a prosinci o 50, respektive 40 procent z vyměřené částky. V dalších měsících by už lidé platili plnou výši zálohy. Vysoké zálohy, které museli zaplatit v říjnu, už podle ministra průmyslu a obchodu Karla Havlíčka nejde vyřešit. Není ani možné, aby dodavatelé zpětně platby klientům vrátili, podle ministra by to způsobilo zmatek. Snížení záloh v listopadu a prosinci ale pomůže klientům získat čas.

Bohemia Energy: Banky nám neposkytly financování

Jedním z důvodů ukončení činnosti skupiny Bohemia Energy je podle jejího majitele Jiřího Písaříka neposkytnutí potřebného financování od bank, a to v souvislosti s vysokým růstem cen energií. K nákupu energií, a tím pádem i prodloužení dodávek svým zákazníkům, firma použila například nerozdělený zisk z předchozích let čtyři miliardy korun, řekl dnes Písařík na tiskové konferenci.

Písařík uvedl, že Bohemia Energy jednala s bankami o navýšení financování už od léta. V úvahu přicházelo také prodloužení současných úvěrů, Bohemia Energy měla k dispozici dvoumiliardový úvěr se splatností v dubnu 2022. Zlom nastal podle něj 12. října, kdy firma jednala s bankéři 25 bank. „Pětadvacet bankéřů z různých bank přišlo na jednání, kde jsme neočekávali žádné problémy, a sdělili nám nejenom že neprodlouží, ale přišli rovnou s oddělením vymáhání. Já osobně to považuji za velký podraz ze strany bank,“ řekl Písařík.

Písařík zdůraznil, že firma nyní nemá žádné závazky po splatnosti. Podle něj není důvod, aby firma spadla do insolvence. Znovu zdůraznil, že Bohemia Energy v insolvenci není, pouze ukončila podnikatelskou činnost. Insolvence by podle majitele byla nejhorším možným řešením, klienti by totiž například nedostali zpět své přeplatky.

Bývalí klienti mají očekávat vyúčtování za energie nejpozději do konce roku. Firma musí vystavit zhruba 1,2 milionu faktur, což je množství, které běžně vystavovala za celý rok.

Písařík dnes odmítl spekulace o možném vyvádění majetku z firmy kvůli tomu, aby nebyly použity k případné úhradě vzniklé škody. Podle svých slov chce nyní pouze převést nemovitosti z fyzické osoby na firmu, kterou vlastní, což na konferenci dokazoval notářským zápisem. Převést nemovitosti, ve kterých bydlí jeho rodina, chce kvůli zachování bezpečnosti, v katastru nemovitostí je podle něj nyní příliš snadné dohledat, kde bydlí. „V okamžiku té štvanice, která se v posledních dnech děje, se z těchto nemovitostí stalo žádané safari pro všechny, kteří chtějí vidět Písaříka naživo,“ řekl.

Písařík nechápe ani podaná trestní oznámení, které podal mimo jiné ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček pro podezření ze spáchání trestného činu proti majetku. Havlíček podal trestní oznámení kvůli podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahy o převedení soukromého majetku. Podle Písaříka se Bohemia Energy žádného trestného činu nedopustila, nikoho nepodvedla. S orgány, které budou oznámení prošetřovat, je připraven spolupracovat.

Zdroje: