Dnes je úterý 19. března 2024., Svátek má Josef
Počasí dnes -3°C Skoro jasno

Na dovolenou bez letadla: I kousek od nás je krásně

Na dovolenou bez letadla: I kousek od nás je krásně
Slovinské Benátky: Město Piran | zdroj: Profimedia

Uzemnění letadel Boeing 737 MAX 8 a MAX 9, které trvá už třetí měsíc, vyvolává otázku, zda se na letní dovolenou vůbec vydat letecky. Ve hře je otázka bezpečnosti i kapacita leteckých zájezdů, která se naplňuje rychlostí blesku. V Evropě je ale spousta krásných míst, kam se pohodlně dostanete autem i vlakem za několik málo hodin.

Maďarsko láká na lázně, památky a přírodní úkazy

Do země lahodného tokajského vína, termálních pramenů bohatých na léčivé minerály a výborného jídla můžete vyrazit autem nebo vlakem. V obou případech cesta trvá kolem šesti až sedmi hodin.

V Maďarsku je v provozu téměř 390 lázní, mezi nejznámější patří Hevíz se stejnojmenným termálním jezerem, vhodným k léčbě revmatu a pohybového aparátu.

profimedia-0138191745 Maďarské jezero Hevíz | zdroj: Profimedia Pro milovníky historie je jako stvořené lázeňské město Eger, které překypuje množstvím památek, jako je například monumentální hrad nebo minaret postavený v roce 1576. Jedná se o pozůstatek z dob turecké okupace. Eger je ale i vyhlášenou vinařskou oblastí. Právě zde se stáčí červené víno Egri Bikavér, u nás známé jako Býčí krev.

Pro ty, kdo neholdují termálním pramenům, je ideální volbou dovolená na břehu Balatonu – největšího sladkovodního jezera ve střední Evropě. Pro jeho objemnou rozlohu se mu také přezdívá Maďarské moře. Na své si tu přijdou nejen rodiny s dětmi, ale i rybáři, jachtaři a surfaři. Ochuzeni nejsou ani cyklisté a pěší, obě skupiny tu můžou zdolat hned několik stezek.

Slovinsko - skvělá alternativa přeplněného Chorvatska

Pokud si letní dovolenou nedokážete představit bez opravdového moře, vyrazte do Slovinska. Zdejší přímořské oblasti ještě nejsou tak známé a okupované turisty jako ty v sousedním Chorvatsku.

Slovinské pobřeží měří necelých 50 kilometrů a převažují zde skalnaté a kamenité pláže nacházející se v několika letoviscích, jako je například Piran anebo Izola.

Přístavní město Piran je velmi podobné Benátkám, což není náhoda. Slovinské pobřeží totiž od roku 1283 až do 18. století spadalo pod nadvládu Benátské republiky. Vliv italské architektury je viditelný na měšťanských domech i rozlehlém náměstí. Ostatně dodnes zde žije italská menšina a názvy ulic jsou dvojjazyčné. Stejnou atmosférou na vás dýchne i sousední přístav Izola, který má ideální podmínky pro jachtaření.

profimedia-0413743386 Slovinské jezero Bohinj | zdroj: Profimedia Příznivce horské turistiky zase nadchnou pohádkové Julské Alpy s dvěma ledovcovými jezery Bled a Bohinj. Jezero Bled se rozprostírá ve stejnojmenném lázeňském městě, Bohinj je zase největší sladkovodní plochou Slovinska a v jeho okolí je na rozdíl od Bledu přísně zakázaná výstavba. Je to ideální místo pro odpočinek a rozjímání.

Polsko okouzlí mořem a písečnými dunami

Netradiční odpočinek si můžete dopřát i u našich severních sousedů v Polsku. Zdejší Baltské moře není na rozdíl od toho jadranského tak slané. Jedním z nejoblíbenějších letovisek je městečko Leba, kde panuje čilý turistický ruch. Popularitu získalo díky dlouhým písčitým plážím, kouzelným rybářským domům z červených cihel a uličkám s kavárnami a cukrárnami.

Leba je ale také skvělým výchozím místem pro návštěvu Sloviňského národního parku (Slowinski park narodowy), jehož návštěva stojí za to. Jeho rozloha činí 186 km² a je přehlídkou neskutečného přírodního bohatství. Narazíte zde na množství jezer, lesů, bažin - a dokonce i na písečné duny. Za větrného počasí, které tady často vládne, se písek pohybuje, a vytváří tak nové reliéfy terénu – mohutné písečné kopce i údolí. Takovýto přírodní úkaz nikde jinde v Evropě nenajdete.

Zdroje:
Vlastní