Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Místo, které láká na divoké zážitky i temnou krásu

Místo, které láká na divoké zážitky i temnou krásu
Krajině nelze upřít jistý půvab | zdroj: Profimedia

Vzhůru do dolů! Že to nezní moc lákavě? Třeba takový jarní výlet do Štýrska ale nemusí být úplně špatný. Tamní doly nabízejí víc, než to na první pohled vypadá.

Železorudné povrchové doly na hoře Erzberg v rakouském Štýrsku jsou stále aktivní, ovšem v podzemí už se nepracuje. A tak se do něj pravidelně sjíždějí pouze turisté, které do hlubin sveze vlak, aby si užili temnoty i poněkud klaustrofobické atmosféry. I těm, které štoly spíš děsí, však má pozoruhodné prostředí co nabídnout.

Už sám pohled na působivě zvrásněnou krajinu obklopenou horami má co do sebe, výletníci tu nicméně okusí i pár adrenalinových zážitků. Z těch mírnějších je to třeba jízda obřím důlním náklaďákem (damprem) po vrstevnicích. Přilba nutná!

Ještě divočejší pohled se pak pojí s každoroční velkou akcí, která se v Erzbergu pořádá: extrémními závody terénních motocyklů. Takzvané Erzberg Rodeo se koná v květnu či červnu a je největším závodem svého druhu v Evropě.

Ostatně jisté prvenství mají i samotné doly: Jsou totiž největší zásobárnou železné rudy v Rakousku a patří mezi ty nejbohatší na kontinentu. Váže se k nim i zajímavá legenda, podle níž kdysi místní chytili vodníka, který jim za svou svobodu začal slibovat různé věci. Nejdřív zlato na rok, pak stříbro na 10 let - ani jedním však lidi nepřesvědčil. Propustili ho až tehdy, když jim slíbil železné bohatství navěky.

Zdroje:
Profimedia