Dnes je úterý 23. dubna 2024., Svátek má Vojtěch
Počasí dnes 9°C Zataženo

Muž, kterého zapomněli v mlze

Muž, kterého zapomněli v mlze
Brankář Sam Bartram pro mlhu neviděl na krok | zdroj: www.youtube.com

Mlha dokáže nadělat pěknou paseku, někdy se ale může postarat i o úsměvné situace. Jako kůl v plotě si například musel připadat gólman, kterého po přerušeném zápase kvůli špatné viditelnosti zapomněli na liduprázdném hřišti. Prostě - mha přede mnou, mha za mnou.

Sam Bartram (1914-1981) je legendou anglického fotbalového klubu Charlton Athletic. V letech 1934 až 1956 za něj odchytal rekordních více než šest stovek zápasů a v roce 1947 s ním vyhrál Anglický pohár.

Když jeho mužstvo hrálo 25. prosince 1937 na hřišti Chelsea, snesla se na londýnský Stamford Bridge hustá mlha. Viditelnost byla čím dál tím horší, a tak rozhodčí musel zápas v 75. minutě přerušit. Bartram v bráně ale o rozhodnutí neměl ani páru, a tak nadále zodpovědně hlídal svou svatyni. Své spoluhráče ztratil z dohledu, ale jak později přiznal ve své autobiografii, myslel si, že hrají na soupeřově polovině. Až čtvrt hodiny po odpískání zápasu jej přišel jeden policista upozornit., že v bráně stojí nadarmo.

Totéž se stalo 12. září 2003 gólmanovi Richardu Siddallovi v utkání mezi kluby Witton Albion a Stocksbridge Park v Northern Premier League. Po zápase přerušeném kvůli mlze si trenér až v kabině všiml, že někdo chybí. Našel nebohého Siddala stojícího na liduprázdném hřišti v bráně, jak napjatě čeká, až se z mlhy vynoří soupeřův útočník.

Další kuriozitou bylo 21. listopadu 1945 přátelské utkání mezi londýnským Arsenalem a sovětským Dynamem Moskva, které v zájmu upevnění vztahů mezi oběma zeměmi pozvala na několik zápasů do Anglie manželka Winstona Churchilla Clementine. Za stavu 3:2 pro anglický klub opět padla mlha, ale viditelnost nebyla natolik špatná, aby bylo nutné utkání přerušit. Dynamo nakonec vývoj zápasu otočilo a vyhrálo 4:3, podle žurnalistů a historiků ale Sověti zneužili špatné viditelnosti a hráli se třinácti, možná až patnácti hráči. Oficiálně tato informace sice nikdy nebyla potvrzena, zápas ovšem k žádnému velkému britsko-sovětskému přátelství nepřispěl. Už o čtvrt roku později pronesl Churchill svůj slavný fultonský projev o železné oponě.

Zdroje:
Vlastní