Dnes je sobota 27. dubna 2024., Svátek má Jaroslav
Počasí dnes 16°C Polojasno

Mladík, který se vydal s kuší zabít královnu Alžbětu, dostal devět let

Mladík, který se vydal s kuší zabít královnu Alžbětu, dostal devět let
Pomatený atentátník Jaswant Singh Chail před londýnským soudem. | zdroj: Profimedia

Devět let za mřížemi v sobotu vyměřil soudce mladíkovi, který byl předloni s nabitým samostřílem zadržen na hradě Windsor a ostraze řekl, že chce zabít britskou královnu Alžbětu II.

Jednadvacetiletý Jaswant Singh Chail v únoru přiznal vinu v několika bodech včetně vyhrožování panovnici. Do vězení má jít po završení psychiatrické léčby.

Chail pronikl do Windsoru o Vánocích roku 2021 s nabitým samostřílem, oděný v černém kostýmu s maskou. Alžběta II. byla tehdy v areálu i se svým nejstarším synem Charlesem.

profimedia-0811271706 chail 2 Jaswant Singh Chail v době útoku. | zdroj: Profimedia

Atentátník Chail na místě činu řekl ochrance: „Jsem tady, abych zabil královnu.“

Nato se bez boje se vzdal a později vyšetřovatelům řekl, že si po příchodu na hrad vše rozmyslel a bylo mu jedno, jestli jej ostraha zabije nebo zadrží.

Obviněn byl mimo jiné na základě zákona zvaného Treason Act ("zákon o velezradě") z roku 1842, který pojednává výslovně o napadení monarchy nebo pokusu o takovýto útok.

V únoru přiznal vinu a nyní se podle médií stal prvním člověkem odsouzeným za velezradu v Británii za více než 40 let. Také se přiznal k vyhrožování smrtí a držení útočné zbraně.

Prozatím zůstane v psychiatrické léčebně s maximální ostrahou, kam poprvé zavítal na začátku roku 2022, rozhodl soudce Nicholas Hilliard.

Chailovi uložil hybridní trest, což znamená, že bude přesunut do vězení, „až po léčbě, kterou potřebuje“. Čas strávený v léčebně se mu bude počítat do trestu.

Zdroje: