Dnes je čtvrtek 25. dubna 2024., Svátek má Marek
Počasí dnes 9°C Polojasno

Karel III. a William promluvili s čekajícími ve frontě: Královna by nevěřila, že přijde tolik lidí

Karel III. a William promluvili s čekajícími ve frontě: Královna by nevěřila, že přijde tolik lidí
Král Karel III. se přišel pozdravit s lidmi ve frontě | zdroj: Profimedia

Nový britský král Karel III. dnes spolu se svým nejstarším synem Williamem, novým princem z Walesu, překvapivě přišel za lidmi, kteří stojí dlouhé hodiny ve frontě, aby se mohli ve Westminsterském sálu poklonit rakvi s britskou královnou Alžbětou II. Celková doba čekání ve frontě podle odhadu britských úřadů nyní činí až 14 hodin, což je podstatně méně než během noci a brzy ráno, kdy to bylo až 25 hodin.

Živý přenos z Westminsterského sálu prostřednictvím videostreamu stanice BBC lze sledovat ZDE.

Teplota v Londýně v noci klesla pod deset stupňů Celsia, ani to však tisíce lidí neodradilo od čekání na možnost vzdát panovnici poslední hold. Po chladném ránu odpoledne vysvitlo slunce.

Královna Alžběta II. zemřela 8. září ve věku 96 let ve svém skotském venkovském sídle Balmoral. Státní pohřeb nejdéle vládnoucí panovnice v britských dějinách se uskuteční v pondělí.

Zástup lidí se táhne od parku Southwark, podél jižního nábřeží Temže a následně přes most k Westminsterskému sálu britského parlamentu, kde je umístěn katafalk s rakví.

Nový král Karel III. a jeho syn, princ William, se odpoledne vydali promluvit s lidmi čekajícími ve frontě v centrálním Londýně. Dav králi po příchodu třikrát provolal slávu. Někteří s ním patrně také žertovali a potřásli si rukou. Princ William lidem poděkoval za to, že přišli, a popřál jim, aby ve frontě nečekali dlouho. „Nikdy by nevěřila, že přijde tolik lidí,“ řekl o své babičce Alžbětě II. William se na místě zdržel déle než jeho otec. „Můj otec je mnohem rychlejší než já,“ zažertoval.

Přístup do fronty byl v pátek kvůli naplnění kapacity přerušen. Během noci odhadovaná doba čekání přesáhla 25 hodin. Londýnská záchranná služba doporučila lidem, aby si s sebou vzali teplé oblečení a léky, pokud nějaké pravidelně užívají. Podél fronty podle zpravodajského webu BBC hasiči během chladné noci rozdávali čaj, kávu, vodu a deky.

Hlasatelka BBC Victoria Fritzová ve frontě čekala 14 hodin. Zkušenost popsala jako „neskutečnou a nesmírně emotivní“. Čím více se člověk blíží ke konci fronty, tím vážnější je podle ní atmosféra.

V pátek kolem 22:00 místního času (23:00 SELČ) byl ve Westminsterském sálu zatčen muž, který se odpojil od fronty a běžel ke královnině rakvi. Zdroj listu The Guardian řekl, že muž vyběhl z fronty, vystoupil po schodech a podařilo se mu dotknout se rakve. Následně byl zadržen. Londýnská policie ani parlament podle listu tento popis událostí nezpochybnily. Muž je nyní ve vazbě.

„Někdo se rozhodl, že odstrčí mou sedmiletou neteř, přiběhne k rakvi, zvedne standartu a pokusí se udělat nevím co,“ řekla Sky News svědkyně Tracey Hollandová. Policie muže podle ní zadržela do dvou vteřin. „Strašné, naprosto hrozné, tak neuctivé a neuvěřitelné. A to ubohé malé sedmileté dítě, to bude její vzpomínka na královnu,“ dodala.

Londýnská záchranná služba za tři dny ošetřila 710 lidí, kteří čekali v několikahodinové frontě. Do nemocnice odvezli zdravotníci dalších 81 lidí a obávají se, že počty čekajících s obtížemi by mohly kvůli velmi chladnému počasí dále stoupat. Příznivci královny už se také začali seskupovat v místech, o kterých se domnívají, že jim poskytnou dobrý výhled na procesí při pondělním pohřbu.

profimedia-0723608238 Král Karel III. se přišel pozdravit s lidmi ve frontě | zdroj: Profimedia

Zdroje: