Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 7°C Občasný déšť

Platy zaměstnanců státu porostou, připouští Babiš

Platy zaměstnanců státu porostou, připouští Babiš
Motorizovaná jednotka policie. Policisté by v příštím roce měli dostat přidáno o částku rovnající se inflaci. | zdroj: Profimedia

Koalice bude jednat o růstu platů ve veřejné sféře. Tuto možnost v rozhovoru pro Českou televizi připustil premiér Andrej Babiš.

„Máme vyšší inflaci, tak nárůst je na místě, teďka je otázka, jakým způsobem jsme schopni v rozpočtu ten nárůst prosadit,“ řekl ČT premiér a předseda ANO.

Po nižších daních i vyšší platy

Návrh státního rozpočtu na příští rok, který předložila ministryně financí Alena Schillerová, počítá s nárůstem pro učitele, ale u dalších státních zaměstnanců, jako jsou hasiči nebo policisté, platy nechává na původní výši.

Sociální demokraté to kritizovali. Chtějí růst o pevnou částku pro všechny zaměstnance ve veřejné sféře.

„Do těch jednání půjdeme s návrhem, aby se všem státním zaměstnancům navýšily platy o částku tři tisíce korun měsíčně,“ oznámil vicepremiér a předseda ČSSD Jan Hamáček.

O platech by měl podle sociálních demokratů jednat kabinet společně s odbory.

Platy státních zaměstnanců – mezi kterými jsou právě i hasiči, policisté nebo úředníci, navrhlo ministerstvo financí zmrazit. Krok hájí udělenými odměnami a argumentem, že další peníze zaměstnancům zůstaly po zrušení superhrubé mzdy, snížení daní a zvýšení slevy na poplatníka.

„Tyto peníze převyšují inflaci. Já jsem ministryně financí a musím se chovat vzhledem k okolnostem i úsporně. Pokud vláda rozhodne jinak, tak to samozřejmě bude jinak,“ řekla ministryně Schillerová.

Inflaci odhaduje ministerstvo financí pro příští rok na 3,5 procenta.

„Do těch jednání půjdeme s návrhem, aby se všem státním zaměstnancům navýšily platy o částku tři tisíce korun měsíčně.“ 

Jan Hamáček, vicepremiér

Hamáček poznamenal, že tak, jak je rozpočet navržen, jeho hlas nedostane. „Protože reálně snižuje platy státním zaměstnancům,“ zdůraznil. A podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové nedostane hlas žádného sociálnědemokratického ministra.

Nejdřív úspory, pak přidávat

Zvýšení platů pro příští rok podporují také někteří opoziční politici

ODS však takový krok spojuje s úsporami. „Pokud by vláda dokázala ušetřit, snížit schodek a nalézt výdaje, které je možné osekat, tak rozumím tomu, že část peněz je možné nasměrovat státním zaměstnancům,“ prohlásil místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Jan Skopeček.

Podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Mikuláše Ferjenčíka z Pirátů je možné najít úspory na vyšší platy. „V tuhle chvíli mám zato, je možné hledat jiné úspory než v oblasti platů. Pak by bylo možné něco přidat,“ řekl Ferjenčík.

Plán rozpočtu na příští rok musí vláda podle zákona poslat sněmovně do konce září.

Zdroje: