Dnes je čtvrtek 28. března 2024., Svátek má Soňa
Počasí dnes 14°C Skoro zataženo

Měnový fond: Salvador by neměl používat bitcoin jako zákonné platidlo, může vyvolat inflaci

Měnový fond: Salvador by neměl používat bitcoin jako zákonné platidlo, může vyvolat inflaci
Salvador se na začátku září stal první zemí na světě, kde se nejznámější kryptoměna bitcoin stala oficiálním platidlem (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Středoamerický stát Salvador by vzhledem k souvisejícím rizikům neměl používat kryptoměnu bitcoin jako zákonné platidlo, uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF).

Salvador se na začátku září stal první zemí na světě, kde se nejznámější kryptoměna bitcoin stala oficiálním platidlem. Tento krok vedl k rozsáhlým protestům z obav, že bitcoin v této chudé latinskoamerické zemi vyvolá nestabilitu a inflaci. Vedle bitcoinu se v Salvadoru dál platí také americkým dolarem.

„Vzhledem k vysoké cenové kolísavosti bitcoinu přináší jeho použití jako zákonného platidla značná rizika v oblasti ochrany spotřebitelů, finanční integrity a finanční stability,“ uvedl MMF ve své nejnovější zprávě o Salvadoru. „Kvůli těmto rizikům by se bitcoin neměl používat jako zákonné platidlo,“ dodal.

Měnový fond rovněž předpověděl, že salvadorská ekonomika v letošním roce dosáhne zhruba desetiprocentního růstu. V příštím roce počítá se zpomalením růstu na 3,2 procenta.

„Ačkoliv se (s MMF) zjevně neshodneme na některých věcech, jako je přijetí bitcoinu (jako oficiální měny), je jeho analýza naší země zajímavá,“ uvedl ke zprávě fondu salvadorský prezident Nayib Bukele.

O víkendu prezident oznámil, že Salvador plánuje v příštím roce zahájit výstavbu města nazvaného Bitcoin City. Bude stát u pobřeží, na úpatí sopky Conchagua na jihovýchodě země. Projekt hodlá země zpočátku financovat bitcoinovými dluhopisy. Geotermální energii vulkánu chce využít při těžbě bitcoinů.

Zdroje: