Dnes je pátek 26. dubna 2024., Svátek má Oto
Počasí dnes 12°C Polojasno

Čína označila veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné, cena bitcoinu padá

Čína označila veškeré kryptoměnové transakce za nezákonné, cena bitcoinu padá
Cena bitcoinu v reakci na vyjádření čínské centrální banky sestoupila hluboko pod 43 000 dolarů, tedy zhruba 930 000 Kč | zdroj: Profimedia

Čínská centrální banka dnes označila všechny kryptoměnové transakce za nezákonné. Uvedla rovněž, že tyto transakce musí být zakázané.

Informovala o tom agentura Bloomberg. Zpráva vedla k oslabení nejznámější kryptoměny bitcoin i dalších digitálních měn.

Centrální banka považuje za nezákonné rovněž poskytování služeb zahraničních kryptoměnových burz v Číně. Podle agentury Reuters také slíbila důrazné kroky k potírání „spekulací s virtuálními měnami a souvisejících finančních aktivit“ s cílem „ochránit majetek lidí a udržet ekonomický, finanční a sociální řád“.

„Zahraniční burzy s virtuálními měnami, které využívají internet k nabídce služeb v Číně, jsou rovněž nezákonné,“ uvedla centrální banka podle serveru CNBC. Dodala, že pracovníci těchto burz budou čelit vyšetřování.

Podle Čínské centrální banky bitcoin, ethereum a další digitální měny prý narušují finanční systém a používají se k praní špinavých peněz a dalším zločinům. Čínské regulační orgány se obávají, že kryptoměny by mohly oslabit kontrolu komunistické strany nad čínským finančním systémem.

Cena bitcoinu v reakci na vyjádření čínské centrální banky sestoupila hluboko pod 43 000 dolarů, tedy zhruba 930 000 Kč. Předtím se pohybovala nad hranicí 45 000 dolarů. Kolem 12:30 hodin se bitcoin prodával za zhruba 42 200 dolarů. Za posledních 24 hodin tak jeho cena vykazovala pokles o více než tři procenta, plyne z údajů serveru Bitstamp.

Zdroje: