Dnes je pátek 29. března 2024., Svátek má Taťána
Počasí dnes 15°C Polojasno

Salvador zavádí bitcoin jako oficiální platidlo. Většina obyvatel je proti

Salvador zavádí bitcoin jako oficiální platidlo. Většina obyvatel je proti
V bitcoinech bude v Salvadoru možné platit i daně (Ilustrační foto) | zdroj: Profimedia

Středoamerický Salvador se dnes stává první zemí, kde se bude oficiálně platit nejznámější kryptoměnou bitcoin.

Prezident Nayib Bukele představil plán zavedení bitcoinu v červnu a jeho vláda opatření prezentuje jako způsob, jak podpořit tvorbu pracovních míst a hospodářský rozvoj snížením závislosti na americkém dolaru. Ten se v zemi používá od roku 2001. Podle průzkumu se ale většina obyvatel domnívá, že z bitcoinu budou těžit hlavně bohaté vrstvy, zahraniční investoři a vláda.

Populisticky orientovaný prezident tvrdí, že občané budou moci prostřednictvím bitcoinu nakupovat, platit daně i kupovat půdu. Stoupenci změny tvrdí, že se sníží náklady na posílání a přijímání remitencí, tedy peněz, které posílají domů Salvadorci pracující v zahraničí. Jejich výše loni dosáhla téměř šest miliard dolarů (přes 128 miliard Kč), což představuje asi čtvrtinu hrubého domácího produktu (HDP) země.

Kritici varují, že uspěchané zavedení bitcoinu pocítí chudí obyvatelé, pokud by cena kryptoměny klesla. Odpůrci počítají i se zvýšením nákladů bank i pojišťoven. Připomínají také, že decentralizovaný systém bitcoinu otevře dveře anonymním a nezákonným transakcím, jako je praní špinavých peněz. Výkyvy kurzu této kryptoměny se podle nich mohou neblaze odrazit na hospodářské stabilitě.

Většina Salvadorců podle průzkumů s ohlášeným krokem nesouhlasí. Řada z nich neví, jak tuto digitální měnu používat, a nemá v projekt kvůli nestabilní ceně bitcoinu důvěru.

„Jako všechny inovace projde i bitcoin v Salvadoru cestou učení. Každá cesta do budoucnosti je taková a ne všeho se dosáhne za den nebo za měsíc,“ uvedl Bukele na twitteru.

Platit daně bitcoinem

Salvador drží 400 bitcoinů, oznámil den před jejich zavedením jako oficiální národní měny prezident země Nayib Bukele. Cena kryptoměny v reakci v pondělí večer přidala 1,49 procenta na 52 680 dolarů (1,1 milionu Kč) a poblíž této hodnoty setrvává i dnes ráno, kdy zákon o zavedení bitcoinu jako platebního prostředku v zemi vstoupil v platnost. Podle analytiků agentury Reuters by se cena bitcoinu teď mohla vydat do pásma 56 000 až 56 300 dolarů.

Bukele, který stojí za plánem zavést bitcoin jako další platidlo vedle amerického dolaru, v pondělí nejprve oznámil, že Salvador nakoupil prvních 200 bitcoinů. „Naši makléři jich nakoupí mnohem víc, jakmile se přiblíží termín,“ napsal prezident na twitteru. „Teď máme 400 bitcoinů,“ upřesnil později během dne. Země tak v pondělí nakoupila bitcoin za v přepočtu 20,9 milionu dolarů (447 milionů Kč).

Zákon předpokládá, že bitcoin bude muset přijímat každý obchodník, který je na to technicky vybaven. V bitcoinech bude v Salvadoru možné platit i daně. Na směnu bitcoinu nebude v zemi vybírána daň z kapitálového zisku. Kurz vůči americkému dolaru, kterým se v zemi platí, bude určovat trh.

Salvador spustil aplikaci digitální peněženky Chivo. Přihlásit se do ní bude možné pomocí národního ID. Ti, kteří si ji stáhnou, do ní podle podle prezidenta získají jako bonus bitcoin za v přepočtu 30 dolarů (642 Kč). V zemi má existovat také 200 Chivo peněžních automatů.

Stoupenci změny tvrdí, že se sníží náklady na posílání a přijímání remitencí, tedy peněz, které posílají domů Salvadorci pracující v zahraničí. Jejich výše loni dosáhla téměř šest miliard dolarů (přes 128 miliard Kč), což představuje asi čtvrtinu hrubého domácího produktu (HDP) země.

„Bitcoin není ve skutečnosti navržen tak, aby byl prostředkem směny, takže se jedná o raný experiment,“ citoval server CNBC ekonoma Philipa Gradwella ze společnosti Chainalysis. „Myslím, že v Salvadoru ho využijí hlavně pro remitence a k uchování bohatství,“ dodal.

Koncem července agentura Moody's Investors Service snížila úvěrový rating Salvadoru ještě hlouběji do spekulativního pásma, zčásti právě kvůli chystanému přijetí bitcoinu. Salvador nyní jedná s Mezinárodním měnovým fondem o programu finanční pomoci za 1,3 miliardy dolarů (27,8 miliardy Kč). Podle informovaných zdrojů ale s fondem zavedení bitcoinu nekonzultoval. Také Mezinárodní měnový fond varuje před destabilizací cen a ohrožením finančního systému.

Zdroje: